SEVERNA KOREJA: Američke sankcije nam ne mogu ništa

SEVERNA KOREJA: Američke sankcije nam ne mogu ništa

4 januara 2015

North Korea AnniversaryUvođenje američkih sankcija Severnoj Koreji kontraproduktivno je i neće izazvati slabljenje zemlje, saopštio je danas zvanični predstavnik Pjongjanga.

Državna severnokorejska Centralna novinska agencija prenela je saopštenje u kojem se sankcije Vašingtona „hroničnim neprijateljstvom“.

U saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova politika SAD usmerena je na pritisak i neosnovano raspirivanje negativnih osećanja prema Severnoj Koreji, a pritom „samo jača njenu odlučnost da štiti sopstveni suverenitet i dostojanstvo nacije“.

Kako prenosi Rojters američka vlada uvela je sankcije za tri organizacije, među kojima je vojna obaveštajna agencija, i deset državljana povezanim sa trgovinom oružjem.

Američki predsednik Barak Obama odobrio je u petak uvođenje sankcija posle hakerskih napada na američku kompaniju „Soni pikčers entertejnment“ (Sony Pictures Entertainment) i na listi su osobe koje su radile ranije u Iranu, Siriji, Kini, Rusiji i Namibiji, navodi RIA Novosti.

Njima će biti onemogućen pristup finansijskom sistemu SAD a američkim građanima biće zabranjeno da učestvuju u zajedničkim finansijskim transakcijama i ugovorima.

Navodeći da je deset osoba sa spiska radilo za sankcionisane kompanije, ali da nisu deo severnokorejskog rukovodstva, Rojters ocenjuje da su „finansijske sankcije bile efikasne u pritisku na Iran i Rusiju, ali imaju ograničen uticaj na Severnu Koreju, koja je pod sankcijama SAD duže od 50 godina“.

„Nije da oni nešto mnogo putuju u zapadnu Evropu i SAD (…) Oni nemaju milijarde dolara u zapadnim bankama“, rekao je Džoel Vit iz programa „38Sever“ (38North) Američko-korejskog instituta na vašingtonskom univerzitetu Džon Hopkins.

Nova spirala neprijateljstva između SAD i Severne Koreje pokrenuta je posle pojave filma „Intervju“ o atentatu na severnokorejskog lidera Kima Džong-una.

Severna Koreja smatra da je holivudska kompanija snimila „odvratan film koji propoveda terorizam u suverenoj državi“, a predstavnik severnokorejskog MSP-a je odbacio tvrdnje da Pjongjang ima ikakve veze sa tim kibernetičkim napadom na američku kompaniju.

Pritom je podsetio da je Vašington odbacio predlog za sprovođenje zajedničke istrage hakerskog napada na elektronske resurse „Soni pikčersa“, prenose agencije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *