СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРА САТЕЛИТ; Параван за нуклеарне тестове

SEVERNA KOREJA LANSIRA SATELIT; Paravan za nuklearne testove

26 decembra 2017

Severna Koreja priprema se da lansira satelit, tvrde južnokorejski mediji. Analitičari: To je paravan za nastavak razoja balističkog programa.

AFP podseća da je Severna Koreja već nalazi pod udarom sankcija UN zbog lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa i razvijanja te vrste naoružanja, uprkos upozorenjima.

„Iz više kanala smo saznali da je severna KOreja razvila novi satelit koji je nazvala Kvangmjongsong-5“, izvesto je list „Joongang Ilbo“ iz Južne Koreje, pozivajući se na svoje izvore iz vlade.

„Plan Pjongjanga je da lansira satelit, opremljen kamerama i telekomunikacionom opremom, u orbitu“, navodi još list i podseća da je severnokorejski „nuklearni“ režim već lansirao satelit „Kvangmjyongsong 4“, i to u februaru 2016, što je već tada okarakterisano kao „zamaskirani“ balistički test.

Jedan od portparola južnokorejske vojske izjavio je da za sada nema ništa sumnjivo u vezi aktivnosti koje dolaze iz Severne Koreje, ali je takođe i dodao da Jug pomno prati sve što se dešava na Severu.

Ovaj najnoviji izveštaj dolazi nakon nedavnog saopštenja Severne Koreje da taj režim ima pravo da razvija sopstveni svemirski program i tehnologiju.

AFP podseća na predviđanje koje je ranije ovog meseca izneo ruski list „Rosijskaja gazeta“, odnosno ruski vojni ekspert Vladimir Krustalev, koji je rekao da će Severna Koreja u veoma skoroj budućnosti lansirati dva satelita- jedan za istraživanje zemlje, a drugi za potrebe „komunikacije“.

Stručnjaci i analitičari širom sveta, međutim, nisu „mirni“ i smatraju da je razvoj svemirskog programa samo paravan za nastavak razvoja interkontinentalih balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, kojima Kim Džong Un preti ostatku sveta i zbog kojih je već pod teškim obručom sankcija.

KOMENTARI2 komentara

  1. BLuka says:

    To Kimi lafe,rasturi ovo leglo debila...kada je bal onda buco napravi maskembal!!,

  2. Roy says:

    Ma zamisli! Jaka sila Sjeverna Koreja. Ako Rusi zazmire i precute kao sto imaju obicaj kad im se dobro plati, Amerikanci ce Koreju za par dana preorati da se nece znati da je postojala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *