СЕВЕРНА КОРЕЈА: Нове УН санкције чин рата, САД престрављене

SEVERNA KOREJA: Nove UN sankcije čin rata, SAD prestravljene

24 decembra 2017

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je danas da nove sankcije koje su joj Ujedinjene nacije uvele predstavljaju čin rata i potpuno su jednake uvođenju potpune ekonomske blokade ove zemlje, objavila je severnokorejska državna agencija KCNA, prenosi Rojters.

„SAD koje su u potpunosti prestravljene našim ostvarenjem velikog istorijskog cilja kompletiranja nuklearnih snaga države, sve više mahnito povlače poteze kojima se nameću do sada najstrože sankcije i pritisak na našu zemlju. Dalje ćemo konsolidovati našu nuklearnu samoodbranu sa ciljem iskorenjivanja američkih nuklearnih pretnji, ucena i neprijateljskih poteza tako što ćemo uspostaviti praktičnu ravnotežu snaga sa SAD“, saopštilo je severnokorejsko ministarstvo.

Savet bezbednosti UN u petak je jednoglasno uveo nove sankcije Severnoj Koreji nakon njenog najnovijeg testa interkontinentalne balističke rakete.

Kako prenosi Rojters, analitičari za ovaj potez tvrde da bi mogao da ima značajan uticaj na već oslabljenu ekonomiju ove izolovane države.

Rezolucija teži da zabrani gotovo 90 odsto izvoza naftnih derivata u Severnu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahteva repatrijaciju Severnokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 12 meseci.

Nacrt rezolucije koju su izradile SAD, takođe predviđa smanjenje snabdevanja Severne Koreje sirovom naftom na 4 miliona barela godišnje.

SAD, podseća agencija, pozivaju Kinu da ograniči snabdevanje naftom svog suseda i saveznika.

Rezolucija je prošla u savetu sa svih 15 glasova „za“, rekao je ambasador Japana pri UN, države koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Severna Koreja je 29. novembra saopštila da je uspešno izvela test nove interkontinentalne balističke rakete kao i da ta raketa ima mogućnost da pogodi američko kopno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Ovi koji nameću sankcije,(objavljuju rat drugačije rečeno)su ruski "partnjori"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *