SEVERNA KOREJA: Pismo pomirenja južnom susedu?

SEVERNA KOREJA: Pismo pomirenja južnom susedu?

25 januara 2014

vest_koreje-zastaveSeverna Koreja je poslala otvoreno pismo južnom susedu, sa kojim je i posle 60 godina još zvanično u ratu, pozivajući na pomirenje i predlažući završetak „neprijateljskih vojnih akcija“. Južna Koreja je odgovorila sumnjom da pismo krije „skriveni motiv“.

Severna Koreja je predložila posle lunarne Nove godine 31. januara nastavak organizovanja susreta razdvojenih od početka Korejskog rata, koji je doveo do podele poluostrva. Navodi se da bi taj program mogao da pomogne poboljšanju prekograničnih veza. Ali, pismo sadrži i opomenu da Seul „ishitreno ne odbaci“ ponudu.

Početkom januara je južnokorejska predsednica Park Geun Hje uputila poziv za organizovanje porodičnih okupljanja oko lunarne Nove godine, ali su severnjaci odbacili ponudu, navodeći planiranje južnokorejsko-američkih vojnih vežbi kao glavnu prepreku.

Pismo je, kako prenosi britanski Bi-Bi-Si, poslato po naređenju mladog lidera Kim Džong Una, koji poziva na sprečavanje „nuklearne katastrofe“. Ali, južnokorejski portparol ministarstva odbrane Vi Jong Spo je prokomentarisao da je „najznačajnija vojna taktika saznati skrivene motive neprijatelja“.

Dodao je da su aktuelne napetosti rezultat „severnokorejskih vojnih provokacija“ i da situacija može da se reši ako Severna Koreja prestane sa pretnjama i neprijateljskom retorikom. Pismo je usledilo i posle predloga Pjongjanga da južni sused obustavi godišnje vojne vežbe sa SAD.

Manevri se odigravaju u vreme pojačane zabrinutosti zbog stabilnosti u Severnoj Koreji, posle egzekicuje teče i glavnog mentora severnokorejskog vođe Kim Džon Una.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *