СЕВЕРНА КОРЕЈА поново испалила балистичку ракету! ЈАПАН СНАЖНО ПРОТЕСТОВАО

SEVERNA KOREJA ponovo ispalila balističku raketu! JAPAN SNAŽNO PROTESTOVAO

21 maja 2017

Balistička raketa koju je Severna Koreja danas lansirala dostigla je visinu od oko 560 kilometara, izjavio je južnokorejski vojni zvaničnik.

Raketa je podsećala na severnokorejsku raketu Pukguksong-2, unapređenu verziju produženog dometa, balističku raketu na tečno gorivo koja se lansira iz podmornice, rekao je neimenovani južnokorejski zvanicnik u telefonskoj izjavi Rojtersu.

Vosjka Južne Koreje prethodno je saopstila da je balistička raketa koju je lansirala Severna Koreja letela oko 500 kilometara i da se veruje da je pala nadomak istočne obale te zemlje.

Stručni štab oružanih snaga Južne Koreje i SAD sprovode detaljnu analizu lansiranja.

Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in održao je Savet nacionalne bezbednosti u Plavoj kući, kako bi se diskutovalo o lansiranju, saopštio je Kabinet predsednika.

Ovo je novo lansiranje rakete, samo nedelju dana nakon što je Severna Koreja uspešno testirala balističku raketu srednjeg dometa, za koju Pjongjang tvri da ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu, a letela je dalje i duže nego bilo koja prethodna lansirana raketa, naveo je AP.

Japan snažno protestovao zbog novog lansirana rakete

Japan je danas snažno protestovao zbog najnovijeg severnokorejskog lansiranja rakete istakavši da Tokio ne može da toleriše akte provokacije koji se ponavljaju, izjavio je glavni sekretar japanskog kabineta Jošihilde Suga.

On je rekao da je raketa lansirana oko 16:59 sati po lokalnom vremenu iz priobalnog zapadnog dela Severne Koreje prema Japanskom moru, preneo je Rojters.

Suga je dodao da je raketa najverovatnije pala izvan japanske ekskluzivne ekononske zone i nije pričinila bilo kakvu štetu brodovima i avionima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *