СЕВЕРНА КОРЕЈА ПРЕТИ: Ако САД не испуни наше услове до понедељка, нападамо и започињемо рат!

SEVERNA KOREJA PRETI: Ako SAD ne ispuni naše uslove do ponedeljka, napadamo i započinjemo rat!

16 avgusta 2015

1439753243845Severna Koreja zapretila je napadom ukoliko SAD ne otkaže multinacionalne vojne vežbe, čiji je početak zakazan za ponedeljak.

Južna Koreja svake godine zajedno sa SAD i ostalim saveznicima izvodi vojne vežbe pod nazivom „Ulchi-Freedom Guardian“, čiji je cilj poboljšati vojnu spremnost, zaštititi regiju i održati stabilnost na Korejskom poluostrvu. Baš kao što se vojne vežbe održavaju svake godine, tako i Severna Koreja redovno preti napadom.

„Što su vežbe intenzivnije, to je potrebna i jača vojna reakcija“, izjavio je predstavnik za medije severnokorejske Nacionalne komisije za odbranu.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da su SAD svesne pretnji i dodao da su vojne vežbe transparentne, fokusirane na odbranu i osmišljene tako da se poveća vojna spremnost Južne Koreje i regije.

„Ove vojne vježbe su jasan pokazatelj američke posvećenosti alijansi“, rekao je američki zvaničnik.

Pretnje vojnom akcijom nisu ništa novo kada je reč o režimu Kim Džong Una, ali su ovog puta mnogo ozbiljnije.

„Vojska i narod nisu više ono što su bili u prošlosti kada su se puškama borili protiv američkih nuklearnih bombi. Severna Koreja je nepobediva sila i poseduje opremu koja je nepoznata ostatku sveta“, poručili su sjevernokorejski zvaničnici.

U izveštaju državne televizije u Severnoj Koreji navodi se da ova zemlja nije mogla da se suprotstavi SAD u prošlosti, no ove godine može da preti napadom na američko tlo.

„Ako SAD žele da njihova teritorija bude sigurna, onda moraju da odustanu od vojnih vežbi“, poručeno je iz Severne Koreje.

Severnokorejci nisu zainteresovani za pregovore o nuklearnom programu poput onih u slučaju Irana. Bivši američki general koji je učestvovao na ranijim vojnim vežbama smatra da Kim Džong Un samo traži pažnju.

„Jedan od ključnih ciljeva propagande mladog lidera je da privuče pažnju SAD-a. S obzirom na činjenicu da smo fokusirani na Islamsku državu, Al Kaidu, Rusiju i Ukrajinu, Kim čini sve kako bi bio u centru pažnje“, izjavio je general Mark Hertling.

SAD zajedno sa svojim partnerima kao što su Australija, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija, namerava da započne vežbe u ponedeljak, a one će trajati 12 dana.

(CNN)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    UDRI KIM AKO IMAS S CIM! AKO MOZES DOBACITI NESTO DO VASINGTONA OBRADOVAĆES CEO SVET

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *