SEVERNA KOREJA PRETI AMERICI: Sahranićemo vas u moru

SEVERNA KOREJA PRETI AMERICI: Sahranićemo vas u moru

11 oktobra 2013

Kim-Jong-un-korea_2410596bSeverna Koreja je danas upozorila da će „sahraniti u moru“ američki nosač aviona, oštro kritikujući dvodnevne pomorske vojne vežbe koje su juče započeli SAD, Južna Koreja i Japan na južnoj obali Korejskog poluostrva.

U tim vežbama učestvuju američki nosač aviona na nuklearni pogon „Džordž Vašington“, brodovi sa raketama na navođenje, helikopteri i avioni, prenela je agencija AFP.

„Te vojne vežbe pokazuju da je trostrana vojna alijansa SAD-Japan-Južna Koreja prerasla u nuklearnu vojnu alijansu i da je postala operativna“, navedeno je u saopštenju severnokorejskog Komiteta za mirno ujedinjenje Koreje.

„Ako te tri zemlje pokrenu „nuklearni rat dok govore o „naznakama i preventivnom napadu“, uprkos ponovljenim upozorenjima Severne Koreje, njihove revolucionarne oružane snage će istog trenutka naići na kontranapad kako bi se ti agresori i provokatori sahranili u moru zajedno sa svojim nosačem“, kaže se u saopštenju.

Pjongjang je više puta osudio zajedničke vojne vežbe južno od svojih granica i pretio kontranapadima, ali se te pretnje do sada nisu ostvarile.

Severna Koreja je u utorak upozorila SAD na „užasnu katastrofu“ zbog ovih najnovijih vežbi i stavila svoje vojne snage u pripravnost.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje te vojne vežbe opisuju kao aktivnosti za poboljšanje spremnosti u spašavanju i potrazi za žrtvama elementarnih nepogoda.

Vojna vežba se održava nakon što su Seul i Vašington prošle nedelje postigli dogovor o zajedničkoj strategiji u suočavanju sa „rastućom pretnjom nuklearnog napada od strane Severne Koreje“ pošto je ta zemlja ponovo pokrenula rad zastarelog plutonijumskog reaktora.

Vežba je trebalo da se održi ranije ove nedelje, ali je odložena za juče i danas zbog tajfuna koji se približavao tom regionu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *