SEVERNA KOREJA PRETI: Bacićemo nuklearne bombe na Pentagon i Belu kuću – izvore zla

SEVERNA KOREJA PRETI: Bacićemo nuklearne bombe na Pentagon i Belu kuću – izvore zla

28 jula 2014

Baqeri_d20130326093924417Visoki severnokorejski vojni zvaničnik preti nuklearnim napadom na Belu kuću i Pentagon nakon što je optužio SAD da dižu vojne tenzije na Korejskom poluostrvu.

Pretnju je uputio direktor vojnog Generalnog političkog biroa Hvang Pjong-So u govoru na velikom vojnom skupu koji je juče upriličen u Pjongjangu povodom obeležavanja primirja u Korejskom ratu (1950-53).

Hvang, koji ima čin vicemaršala u Korejskoj narodnoj armiji, izjavio je da su nedavno održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, u kojima je učestvovao i američki nosač aviona na nuklearni pogon, podigle tenzije.

„Ako američki imperijalisti prete našem suverenitetu i opstanku… naša vojska će lansirati nuklearne rakete na Belu kuću i Pentagon – izvore svog zla“, rekao je Hvang u govoru koji je danas emitovan na severnokorejskoj državnoj televiziji.

Ovo nije prvi put da ratoborna severnokorejska retorika sadrži pretnje nuklearniim napadima na SAD i američke baze u Tihom okeanu, navodi AFP.

Ali većina stručnjaka smatra da je ta zemlja još daleko od sticanja kapaciteta za proizvodnju interkontinetalne balističke rakete odgovarajućeg dometa.

Severna Koreja je izvršila tri nuklearne probe, ali veruje se da nije ovladala tehnikama koje su neophodne za opremanje rakete nukrlearnom bojevom glavom.

Ona poseduje rakete kratkog i srednjeg dometa koje mogu da dopru do Južne Koreje i Japana, a proteklih nedelja je sprovela niz probnih ispaljivanja raketa u Japansko (Istočno) more.

Poslednja od tih proba izvršena je u subotu i njome je rukovodio severnokorejski lider Kim Džong-Un. Tokom nje je similiran napad raketom kratkog dometa na Južnu Koreju u kojoj se nalazi 28.500 američkih vojnika.

Savet bezbednosti UN 17. jula je zvanično osudio Pjongjang zbog nedavnih proba, navodeći da su time prekršene rezolucije UN kojima je Severnoj Koreji zabranjeno da koristi balističku raketnu tehnologiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *