СЕВЕРНА КОРЕЈА: САД нас гурају на ивицу нуклеарног рата

SEVERNA KOREJA: SAD nas guraju na ivicu nuklearnog rata

2 maja 2017

Severna Koreja optužila je SAD da guraju Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata nakon zajedničke vežbe bombardera SAD sa snagama Južne Koreje i Japana.

Severna Koreja je saopstila da su američki bombarderi izveli „vežbu bacanja nuklearne bombe na veće mete“ na njenoj teritoriji u isto vreme dok Tramp i drugi „američki ratni huškači“ pozivaju na preventivne nuklearne udare na Pjongjang.

„Bezobzirna vojna provokacija gura situaciju na Korejskom poluostrvu ka ivici nuklearnog rata“, objavila je severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA, prenosi Rojters.

Dva američka supersonična bombardera B-1B dopremljena su u ponedeljak na Korejsko poluostrvo tokom zajedničke vežbe američkih i južnokorejskih i japanskih vazdušnih snaga.

Američke vazduhoplovne snage navele su u saopštenju da su bombarderi poletli iz Guama da bi učestvovali u zajedničkim vežbama američkih, japanskih i južnokorjeksih vazdušnih snaga.

Prema rečima portparola južnokorejskog Ministarstva odbrane Muna Sang-gjuna, dopremanje američkih bombardera bilo je odgovor na provokaciju Severne Koreje i pretnju, koju predstavlja njen nuklearni i raketni program, preneo je Rojters.

Kontroverzni američki raketni odbrambeni sistem THAAD, čija primena je naljutila Kinu, sada je operativan u Južnoj Koreji, izjavio je zvaničnik američke odbrane.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *