СЕВЕРНА KОРЕЈА СЕ ПРОГЛАСИЛА НУKЛЕАРНОМ ДРЖАВОМ

SEVERNA KOREJA SE PROGLASILA NUKLEARNOM DRŽAVOM

9 septembra 2022

Severna Koreja je donela dekret kojim je proglasila status nuklearne države.

Ovo omogućava Pjongjangu da izvrši nuklearni udar na neprijatelja u slučaju napada. Severnokorejski lider Kim Džong Un prekinuo je razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.Kim Džong Un je odluku o zakonskoj konsolidaciji politike nuklearnih snaga saopštio na sastanku Vrhovne narodne skupštine 7. septembra, prenosi novinska agencija Jonhap. Odobrena uredba nazvana je „Politika o nuklearnom oružju“.

– Ako je sistem komandovanja i upravljanja državnim nuklearnim snagama ugrožen zbog neprijateljskog napada, nuklearni udar za uništavanje neprijateljskih snaga, uključujući izvor provokacije i komandno mesto, isporučuje se automatski i odmah prema unapred utvrđenom planu – kaže se u dokumentu.

Takođe, moguć je i nuklearni udar u slučaju napada na Kim Džong Una. Istovremeno, napominje se da se nuklearno oružje „koristi kao poslednje sredstvo protiv spoljne agresije“, a Severna Koreja ga neće prvo upotrebiti. Republika se obavezuje da neće postavljati nuklearno oružje na teritoriju drugih država i da im neće prenositi tehnologije, predmete ili materijale u vezi sa nuklearnim oružjem.

Lider DNRK rekao je da Republika nikada neće odustati od nuklearnog naoružanja. Kim Džong Un kaže da SAD imaju za cilj da „zbace severnokorejski režim“ tako što će primorati DNRK da se „odrekne nuklearne energije i prava na samoodbranu“. On je naglasio da Severna Koreja „nikada neće odustati, čak ni posle sto godina sankcija“.

Severna Koreja je 2021. potrošila više od 640 miliona dolara na svoj nuklearni program. Od početka 2022. Severna Koreja je već izvela 17 raketnih lansiranja, poslednje je bilo u maju. Američke vlasti su u avgustu upozorile da Severna Koreja planira da izvede sedmu nuklearnu probu. Istog meseca, južnokorejski predsednik Jun Suk Jul ponudio je Severnoj Koreji ekonomsku pomoć u zamenu za denuklearizaciju. Vlasti Severne Koreje su odbile ovaj predlog, nazvavši ga „besmislicom“.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivke says:

    Svaka im cast ljudi se bore i ocuvase sebe, ma sta drugi mislili o njima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *