СЕВЕРНА КОРЕЈА ТЕСТИРАЛА НОВУ РАКЕТУ: Јапан сазвао хитан састанак

SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVU RAKETU: Japan sazvao hitan sastanak

28 jula 2017

Veruje se da je Severna Koreja izvela novo raketno testiranje, navode zvaničnici iz SAD, Južne Koreje i Japana, a prenosi RT.

Projektil koji je Severna Koreja lansirala je interkontinentalna balistička raketa, potvrdio je Pentagon.

Ovo je drugi put da je Severna Koreja lansirala ovakvu raketu.

– Procenjujemo da je taj projektil bio interkontinentalna balistička raketa, kao što se i očekivalo – rekao je portparol Pentagona kapetan mornarice Džef Dejvis.

Balistička raketa koju je lansirala Severna Koreja možda je dosegla visinu veću od 3.000 kilometara, saopštio je jedan bezbednosni zvaničnik Japana, prenosi televizija „NHK“.

Japanski zvaničnici su ranije naglasili da je raketa letela nekih 45 minuta i pala u more nadomak ekonomske zone Japana, a za sada nema izveštaja ni o kakvoj šteti, prenosi Rojters.

Tim povodom, Japan je u bliskom kontaktu sa SAD i Južnom Korejom.

Lansiranje balističke rakete potvrdilo je i Ministarstvo odbrane SAD, koje i dalje procenjuje situaciju, prenosi Rojters.

Predsednik Južne Koreje Mun Dzee In sazvao je hitan sastanak Nacionalnog saveta bezbednosti za jedan čas iza ponoći po lokalnom vremenu, dok je premijer Japana Šinzo Abe saopštio da će i oni sazvati Nacionalni savet za bezbednost.

Japanska televizija „NHK“ ranije je javila da je lansiran projektil, ali po tvrdnjama Rojtersa i nakon potvrde Japana, Južne Koreje i Ministarstva odbrane SAD, a sudeći i po dužini leta od 45 minuta, što podseća na ranija lansiranja iz Severne Koreje, sve ukazuje na to da se radi o balističkoj raketi.

Raketa je, što je neobično, lansirana nešto pre ponoći po severnokorejskom vremenu.

Premijer Japana Šinzo Abe održaće hitan sastanak bezbednosnih službi.

Napetost u na Korejskom poluostrvu naročito je povećana nakon što je Severna Koreja nedavno lansirala prvu interkontinentalnu balističku raketu, dugog dometa, sposobnu da nosi glavu s nuklearnim punjenjem.

Na zahtev SAD održana je i hitna sednica SB UN, ali je rezoluciju o Severnoj Koreji blokirala Rusija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *