Severna Koreja upozorava na sveopšti rat

Severna Koreja upozorava na sveopšti rat

13 oktobra 2013

124365378_NKorea_01_396977bSeverna Koreja pozvala je SAD da obustavi vojne vežbe i svoju politiku nuklearnog ucenjivanja, te ponovo upozorila na rizik od izbijanja sveopšteg rata.

Komisija za nacionalnu odbranu Severne Koreje, kojom predsjedava lider Kim Jong Un navela je u saopštenju da Vašington mora da okonča sa neprijateljskom politikom prema Severu ako želi mir na Korejskom poluostrvu i na američkom tlu.

“Amerika mora da zna da ćemo odgovoriti na provokacije, jer će te provokacije prouzrokovati sveopšti rat”, izjavio je portparol Komisije, a prenela je državna agencija KCNA.

SAD, Južna Koreja i Japan počeli su pre dva dana pomorske vojne manevre, uprkos upozorenjima Sjeverne Koreje.

Vojne vežbe održavaju se u blizini južne obale Korejskog poluostrva i trebaju da traju dva dana. U vežbama učestvuje nosač aviona na nuklearni pogon “DŽordž Vašington”.

Pjongjang je danas ocenio kao “nedopustivi prezir” američki zahtjev da Sjeverna Koreja pokaže konkretne poteze o spremnosti da okonča svoj nuklearni program, kao uslov za početak ozbiljnih bilateralnih pregovora.

Predsednik Južne Koreje Park Geun Hje večeras je upozorila da severni sused predstavlja ozbiljnu pretnju za region.

“Razvoj nuklearnog oružja u Severnoj Koreji predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i stabilnost u regionu, uključujući i Korejsko poluostrvo”, izjavila je Geun Hje u DŽakarti tokom posete Indoneziji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *