SEVERNA KOREJA VREĐA OBAMU: On je fašista i izopačeni crni majmun

SEVERNA KOREJA VREĐA OBAMU: On je fašista i izopačeni crni majmun

9 maja 2014

Barack ObamaKao dete koje se plazi da bi privuklo pažnju ili se osvetilo zbog toga što ne može da dobije ono što hoće, severnokorejski lider Kim Džong Un uputio je nedavno putem režimskih medija u Pjongjangu najgore rasističke uvrede na račun američkog predsednika Baraka Obame.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA), državni medij koji ni u ludilu ne bi napisao nešto što nije u skladu sa Kimovom politikom, nazvala je Obamu „izopačenim crnim majmunom”. I ranije je KCNA bacala pogrde na račun američkih i južnokorejskih lidera, ali dobri poznavaoci tamošnjih prilika kažu da je ovaj put prevazišla samu sebe.

Frenk Fajnstajn, iz organizacije koja prati severnokorejsku propagandu, kaže da „ne postoji ništa slično ovakvom rečniku u skorijoj istoriji KCNA”.

Sudeći prema engleskom prevodu koji se pojavio u američkim listovima, tekst u severnokorejskog agenciji kao da je pisan u bunilu: šef Bele kuće nazvan je „najvećim svetskim delinkventom” i „odvratnim majmunom koji nosi pomodno gospodsko odelo”.

Svet odavno nije čuo ovako lične i rasističke uvrede. Čak i za vreme najstrašnije hladnoratovske retorike, ideološki neprijatelji častili su jedni druge pre svega političkim kvalifikacijama poput „autokrata” ili „fašista”.

Agencija iz Pjongjanga se, međutim, ne zaustavlja na tome, pa citira jednog radnika koji je navodno izjavio da mu se gadi kako Obama izgleda: „Ovo takođe možete videti i na osnovu njegovog izgleda i ponašanja; to može biti zato što je mešanac, ali, što ga više posmatrate, morate da pomislite da je pobegao iz tela majmuna.”

Prošli put kada se Pjongjang istakao na polju ličnih uvreda bilo je posle objavljivanja izveštaja Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji. KCNA je predsednika komiteta koji je sastavio izveštaj nazvala „odvratnim starim pohotljivcem” koji sada „ima više od 70 godina, ali jedva čeka da se oženi svojim homoseksualnim partnerom”.

Bela kuća obično ne reaguje na severnokorejsko buncanje o američkim zvaničnicima, ali se čini da je Pjongjang ovaj put ipak uspeo da iznervira predsednika poznatog po hladnokrvnosti.

„Ovi komentari su ružni i omalovažavajući”, kazala je Kejtlin Hejden, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pogrde su objavljene neposredno posle Obamine posete Seulu. Predsednik je tada istakao da će pooštriti sankcije Severnoj Koreji ako Pjongjang bude nastavio da razvija nuklearno oružje.

Južna Koreja se oseća ugroženom jer susedna diktatura sa severa s vremena na vreme testira rakete i preti uništenjem južnog dela Korejskog poluostrva. Zbog toga su u Seulu sa oduševljenjem dočekane Obamine reči da će SAD štititi svoje saveznike i da neće pregovarati sa Kimom sve dok se ne odrekne spornog arsenala.

Siromašna i od sveta odsečena autokratija usmerila je propagandnu mašineriju ne samo na Obamu već i na južnokorejsku predsednicu Park Geun Hje, koju je nazvala „zlom prostitutkom u službi SAD”, „kučkom” i „mentalno poremećenom osobom”.

Člancima koji se u poslednje vreme pišu da bi iznervirali Obamu i zadovoljili potrebe domaćeg javnog mnjenja ne manjkaju nelogičnosti poput one da se Obama prvo ismeva zato što je Afroamerikanac, da bi se onda opisivali navodno nepodnošljivi uslovi života u Americi, jer tamo caruje rasizam.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Pa upravu su.. Rasizam je najjace istaknut u Americi. Crnci nemogu da vide belce i obrnuto. Da lici na majmuna lici... nema tu sta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *