СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПОСТАЈЕ ИСТОЧНА АЛБАНИЈА

SEVERNA MAKEDONIJA POSTAJE ISTOČNA ALBANIJA

7 maja 2019

Zahvaljujući albanskim glasovima, na predsedničkim izborima pobedio je Stevo Pendarovski, zajednički kandidat SDSM i albanske DUI. Albanci sada imaju premijera, šefa parlamenta i predsednika države!

Albanci su preuzeli celu Severnu Makedoniju, Zahvaljujući njima, na predsedničkim izborima u nedelju pobedio je Stevo Pendarovski, zajednički kandidat Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) i najveće albanske partije Demokratske unije za integracija (DUI). On je dobio 51.7 odsto glasova, a njegova protivnica iz opozicione VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova 44.7 procenata. Sada Šiptari u Severnoj Makedoniji imaju svoje ljude na najbitnijim funkcijama – predsednika zemlje, šefa parlamenta i premijera.Pendarovski je na izborima osvojio samo 58.499 glasova više nego Siljanovska Davkova. To su, kako se procenjuje, bili glasovi opozicionih albanskih partija Besa i Alijansa za Albance, koje u prvom krugu nisu podržale Pendarovskog, već su imale svog kandidata. Takođe, statistika pokazuje da je Pendarovski dobio i mnogo manje mesta nego Siljanovska Davkova, ali je odneo pobedu u svim onim opštinama i gradovima u kojima većinsko stanovništvo čine Albanci. Kandidatkinja VMRO-DPMNE je, s druge strane, dobila u svim mestima gde je većinsko stanovništvo makedonsko. Tako su Albanci izvojevali pobedu kandidatu iz SDSM, koji predvodi njihova marioneta Zoran Zaev.

Toga je svestan i sam Pendarovski, koji je u nedelju uveče proglasio pobedu rekavši hvala na makedonskom, ali i na albanskom jeziku.

Njegov trijumf na izborima Albanci su proslavili kao svoj. Poslanik iz redova albanske DUI Artan Grubi poručio je da su ta stranka i njen lider Ali Ahmeti, inače osnivač OVK i bivši vrhovni komandant njene frakcije u Makedoniji ONA, pravi pobednici predsedničkih izbora.

– Ali Ahmeti i DUI izabrali su predsednika Sobranja Taljata Džaferija, Ali Ahmeti i DUI su izabrali premijera Zorana Zaeva i Ali Ahmeti i DUI su izabrali predsednika države Stevu Pendarovskog. Bez Alija Ahmetija i DUI ništa ne bi bilo postignuto – istakao je Grubi.

Međutim, pobeda Pendarovskog izgleda zastrašujuće svima osim Albancima. Predsednik Demokratske partija Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković kaže da su predsednikčki izbori pokazali da 25 odsto Albanaca vlada celom zemljom.

– Albanci su od tobože ugrožene manjine došli do toga da upravljaju Severnom Makedonijom. U praksi to posle dve godine vladavine Zorana Zaeva izgleda ovako: Mi Albanci ćemo reći ko će biti predsednik vlade, predsednik Sobranja i predsednik, kako oni kažu “vaše države” – naveo je Stoilković. On je dodao da se pokazalo ko je politički gazda u Skoplju.

– Promena imena je samo početak onoga što čeka Severnu Makedoniju u narednom periodu. Konkretnije, čeka nas funkcionalna federalizacija jer na duži vremenski rok neće moći da bude ignorisana volja većinskog makedonskog naroda – smatra Stoilković.

(Srbija Danas)

KOMENTARI8 komentara

 1. Senad says:

  Ja,mislim,deka,Ovo Zelo,slabo,če se,da,ZavršI,ozbiljno................

 2. Velika Metla says:

  Nijedan narod se nije ovoliko srozao koliko se srozao pravoslavni narod! Fuuuuuuuuuuuujjjjjjj...............!

 3. Velika Metla says:

  Svaka čast šlihtrima! Bravo! Tako se bori za svoje nacionalne interese! BRAVO!

 4. Budi Bog s nama says:

  Pa demokratija bato, tako će i kod nas. I kod nas odavno rade zapadni agitatori i aligatori. Živeli!

 5. Ivana says:

  Jako bedno kakav smo mi pravoslavci narod ili još bolje rečeno narodi. Prodajemo se za judine škude prepuni smo izdajnika nema sloge ni vere. Umesto da su se ujedinili naši pravoslavni narodi ugroženi velikom Albanijom, a to su Srbi, Grci, Crnogorci i Makedonci. Ne mi se gložimo i dozvolili smo da nas uništava i komada skupina neprijateljskih država katoličko-protestanske osovne večnih neprijatelja pravoslavlja. Dok god ne dođe do ujedinjenja pravoslavnog sveta ovako mali i ranjivi ima da nestanemo. Ali niti pameti niti rodoljuba, niti vođe sve sami izdajnici na vlasti a i pomoć Rusije i Putina je upitna. Ako se ne složimo nema nam opstanka.

  • Rafmanjinov says:

   Sta konkretno vi ocekujete od Predsednika Putina? Kakvu vrstu pomoci?

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Makedonci neka sada razmišljaju jel im se odvajanje od Srba isplatilo i jesu li samostalni, ekonomski napredni i sigurni u zapadnom taboru. Zaslužili su, nek razmišljaju.

 7. Dusan says:

  Rekoh da se plan fantastico odvija po planu.Ako spavamo osta smo bez srpskog naroda.Na balkanu moramo zauzeti svoje mesto.Severna Makedonija mora da vodi racuna o pandarovskom koji ce ih prodati za serpu ribe.Nesmiju dozvoliti da i Albanija predje.Srbija mora da upozori CG zbog otimanja Tuzia i gusinja plava i ulcinja i BARA.Idu oni planski potkuljivanje Crnogoraca izdajnika. Kao i Makedonaca koji su potkupljivi.Misle jadnici da su sigurni ako udju u nato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *