Sezonski političko-turistički rituali

Sezonski političko-turistički rituali

6 avgusta 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Nedavno je potpredsjednik Sabora, HDZ-ovac Željko Reiner rekao da je razdoblje godišnjih odmora, pa da je stoga neprimjereno sada raspravljati o nekim inicijativama za promjenu izbornog zakonodavstva. Za političare je to, dakle, preteška tema za ljetne mjesece. Ali, to ne znači da su oni tijekom srpnja i kolovoza neraspoloženi za bilo kakav intelektualni napor. Učinci turističkih sezona uvijek fasciniraju političare. Naročito ako se nalaze u parlamentarnoj oporbi. Tada imaju nevjerojatnu potrebu da tekuću turističku sezonu proglašavaju lošom, podbačajem, katastrofom…

Početkom tjedna HDZ je posegnuo baš za potonjim terminom kako bi izrazili zgražanje zato što su turisti ove godine navodno zaobišli hrvatska ljetovališta. Na taj su način malo zaoštrili retoriku, ali ipak je sve to samo ritual kakav političari upriličuju doslovno svako ljeto. A mediji im u tome pružaju logističku potporu.

U prošlom je, primjerice, mandatu najaktivniji u osporavanju turističkih postignuća bio Radimir Čačić, još u ulozi predsjednika HNS-a. Čačić nije išao dotle da bi govorio o katastrofi, no redovito je ministra turizma Damira Bajsa provocirao tvrdnjama da hrvatski turizam ne valja i da ne ostvaruje očekivane prihode. Onda bi se Bajs ražestio i »čelniku jedne minorne stranke« poručivao da su njegove opaske o turizmu »komedija zabune«. I pritom sipao brojke koje bi demantirale da je turizam u Hrvatskoj propao.

Kasniji razvoj događaja, međutim, sugerira da su Čačić i Bajs možda čak dogovarali svoje ljetne dramolete i to u političko-promotivnu svrhu. Naime, na prošlogodišnjim lokalnim izborima kandidat za bjelovarskog župana Čačićevog HNS-a bio je upravo Bajs, koji je se prije toga razišao s HSS-om.

Znači da ozbiljno ne treba shvaćati niti HDZ-ove recentne povike na ministra Darka Lorencina i njihove priče o katastrofi koja je zadesila turizam. Kad će se podvlačiti crta, podaci o zaradi bit će dobri kao što su bili i prethodnih godina. Ali, naravno, problematično vrijeme nanosi štetu turizmu. Gluposti su da se ono može nadomjestiti drugim sadržajima, koji će gostima zamijeniti odlazak na plažu. Hvar, Brač ili Rovinj nikad neće postati London, u koji turisti hrle ne obazirući se na česte kiše. Kad bi na našoj obali Jadrana vrijeme uvijek bilo kao ove godine, turizam bi nam sigurno otišao k vragu. Ništa se tu ne bi dalo napraviti. Uostalom, da klima nije nikakav čimbenik, svakom je laiku jasno, inventivne skandinavske zemlje, Švedska, Finska, Danska, kojima nipošto ne nedostaje morskih površina, bilježile bi ljeti rekordne posjete turista.

No, oni ipak nekako radije idu tamo gdje su temperature zraka visoke, a more toplo. To su, eto, činjenice o konstantnom slomu hrvatskog turizma. A za tjedan, dva kreću tradicionalne medijske najave vruće političke jeseni

(Novi list . Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *