SFR Jugoslavija i Republika Ukrajina

SFR Jugoslavija i Republika Ukrajina

21 maja 2014

cedomir-antic 01Piše: Čedomir Antić

U Ukrajini je u toku istovetan proces kao i u bivšoj SFR Jugoslaviji. Ukrajinci čine veštačkio, tako duboko podeljeno društvo koje teško da predstavlja jednu naciju. Jugosloveni, voljom Brozovog režima i nisu postojli osim na nivou opredeljenja. Baš kao i u SFR Jugoslaviji na jednoj strani autoritarna politička grupacija pokušava da učvrsti i konsoliduje državu  negirajući demokratske ustanove, građanska prava i prava nacija koje su manjinske. Na drugoj strani, razni krajevi žele da se bezuslovno mimo ustava otcepe od međuanrodno priznate države.

Postoje tri velike razlike. U Ukrajini autoritarna koalicija, koja za razliku od branilaca SFR Jugoslavije, ima čak i fašisoidne elemente, uživa punu podršku SAD, Britanije i SR Nemačke. Krajevi koji žele da se otcepe imaju podršku Ruske Federacije koja je, u maniru kakav nije viđen u Evropi posle Drugog svetskog rata, samostalno otcepila deo (istina nekada nelegitmno, nelegalno i nedemokratski prisvojene) teritorije Ukrajine. Reč je o Krimu, koji je sama Moskva više puta priznala kao deo Ukrajine.

Zatim, za razliku od 1991. godine, kada je postojala velika neravnoteža između Velikih sila i kada su SAD i SR Nemačka iščekivale kakav će biti rasplet krize oko Sovjetskog Saveza, sada je ravnoteža ponovo uspostavljena, karte su na stolu, a posle 11. septembra 2001. nema mnogo prostora za iluzije ili velikog straha od sukoba. Konačno, u mnogome se razlikuju Republika Srbija iz 1991. i Ruska Federacija iz 2014. godine. Neuporediva je nadmoć RF u regionu i Evropi u odnosu na sve protivnike osim SAD.

RF ima uzornu vojsku, nuklerano oružje, stratešku prednost u ekonomiji i resursima. RF vodi elita kojoj može da bude zameren nedostatak liberalnog duha, ali ne i rodoljublje i jasan plan. U Srbiji su 1991. postojali značajni i amnestirani ostaci komunističkih vlasti kojima je kosovska kriza pružila priliku da dobiju demokratsku legitimaciju. Baštineći srpstvo i jugoslovesntvo, srpske političke elite su u rat ušle podeljene i sukobljene – nije bila reč samo o ideološkim podelama iz prošlosti. Kocept budućnosti SFR Jugoslavije koji su imali Jugoslovenska narodna armija  i Miloševićev režim značajno se razlikovao. Međusobni sukob je izbegnut, ali su posledice bile ogromne. Za Miloševića koji je prevladao SFR Jugoslavija bila je na kraju tek stečajna masa koju je morao da raproda kako  bi opstao na vlasti.

Propast SFR Jugoslavije bila je izvesna deceniju ranije, ali njen tok odredilo je samoraspuštanje Sovjetskog Saveza. Srpski narod nije prihvatio rušenje svoje domovine i našao se sukobljen sa svim Velikim silama, uključujući i Jeljcinovu Rusiju. Sukob oko Ukrajine može se završiti proširenjem rata ili komprimisom i federalizacijom ove države, ali napetost između Ruske Federacije i Zapada će trajati dugo. Sve to ustalom nije ni započelo sa neuspehom evropskih integracija Ukrajine, već naprotiv sa oporavkom i novim usponom Ruske Federacije početkom ovog veka.

(Napredni klub)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *