СИ ЂИНПИНГ ИЗГУБИО СТРПЉЕЊЕ! Кина шаље ратне бродове у америчке воде!

SI ĐINPING IZGUBIO STRPLJENJE! Kina šalje ratne brodove u američke vode!

20 decembra 2016

122912_kina_f

Kineski predsednik Si Đinping razmatra mogućnost da pošalje svoju mornaricu u vode SAD.

To bi, prema navodima glasila vlade u Pekingu, „Global tajmsa“, bio adekvatan odgovor Vašingtonu, nakon što je u četvrtak u Južnom kineskom moru kineski ratni brod zaplenio američki podvodni dron, koji je skupljao obaveštajne podatke.

Hegemoniji dolazi kraj

Kineski list pita šta bi SAD pomislile da kineski brodovi počnu da skupljaju informacije u vodama u blizini američke obale i dodaje da bi to lako moglo da se dogodi.

– Moramo istaći da bi kineski brodovi jako brzo to mogli početi da rade – navodi „Global tajms“.

Glasilo Komunističke partije Kine i predsednika Si Đinpinga dodaje da Amerika očigledno želi da dve zemlje uđu u rat skupljanjem informacija na taj način.

– Kini je poznata jačina američke mornarice. Međutim, bez obzira na to koliko je ona jaka, ne može da deluje na kineskim bezbednosnim linijama. U suprotnom, „nesporazumi“ poput ovoga i trvenja samo će se još češće dešavati – piše „Global tajms“.

Kako list ističe, mnogi veruju da je mornarica SAD već prikupila previše podataka o kineskoj pomorskoj bazi na ostvu Hajnan. Takođe, strahuje se da je Amerika tamo postavila podvodne uređaje koji konstantno šalju signale.

– Amerika stalno tvrdi da poštuje međunarodno pravo, pozivajući se na slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, a u stvari sprovodi operacije protiv Kine. To je tipičan hegemonijski pristup. Logično bi bilo da sloboda plovidbe ne narušava bezbednost Kine. S povećanjem kineske odbrambene sposobnosti, verujemo da će Amerika više ceniti takav zdravorazumski pristup – zaključuje „Global tajms“.

Vašingtonu je prethodno zapretilo i kinesko ministarstvo odbrane.

– Protivimo se američkom obaveštajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama. Kina će ostati na oprezu u vezi s obaveštajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake – navelo je ministarstvo u Pekingu.

Inače, incident, prvi ovakve vrste u novijoj istoriji, dogodio se severozapadno od filipinskog zaliva Subik, u kineskim vodama. Brod američke mornarice „USNS Boudič“, koji navodno služi za okeanografska istraživanja, spustio je dva podvodna drona u Južno kinesko more.

U trenutku kad se spremao da ih izvuče na površinu, kineski vojni brod za spasavanje „tip 922“ zaplenio je jedan od dva drona. Iako niko nije naveo o kom tipu podvodnog drona je reč, veruje se da je u pitanju „blufin-21“, koji može da se koristi u vojne, komercijalne i naučne svrhe.

Proveravali salinitet?!

Prema navodima vlasti u Pekingu, zaplenjena oprema narušavala je bezbednost plovidbe, a naročito je opasna za kineske podmornice. Kineski stručnjaci sada proveravaju podatke sa američkog drona, koji će, na zahtev SAD, biti vraćen.

S druge strane, Vašington je uputio zvaničnu protestnu notu Pekingu zbog zaplene bespilotnog podvodnog drona. Američka administracija tvrdi da njihov uređaj nije špijunirao Kinu, već je prikupljao podatke o salinitetu i temperaturi vode.

– To je naše, jasno je obeleženo kao naše i želeli bismo da nam se to vrati. Takođe, ne bismo voleli da se tako nešto ponovi – istakao je portparol Pentagona Džef Dejvis.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pera says:

    ahahahahahah podatke o salinitetu i temperaturi vode...hahahahahahah :) da li oni stvarno veruju da su svi debilli?! Tako to izgleda kada debil ubeđuje druge da su debili...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *