СИ ЂИНПИНГ ПОБЕСНЕО, БРИТАНЦИМА ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУKУ: Хоћемо најстрожу казну због смрти 39 Kинеза У ХЛАДЊАЧИ УЖАСА!

SI ĐINPING POBESNEO, BRITANCIMA POSLAO JASNU PORUKU: Hoćemo najstrožu kaznu zbog smrti 39 Kineza U HLADNJAČI UŽASA!

26 oktobra 2019

Kineski predsednik Si Đinping pobesneo je nakon što je 39 kineskih državljana nađeno mrtvo u prikolici kamiona „skanija“ u Eseksu u Britaniji. On je tražio da britanske vlasti što pre otkriju ko je odgovoran za užasnu smrt Kineza da bi počinioci mogli biti kažnjeni.

Kineske vlasti su, po Sijevom nalogu, tražile da London što pre okonča istragu.– Britanci moraju, što je pre moguće, da potvrde identitete žrtava, utvrde šta se dogodilo i strogo kazne kriminalce umešane u ovaj slučaj. Zahtevamo da svi odgovorni budu kažnjeni na najstroži mogući način – rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuenjing.

Ona je dodala da Britanija kao država mora da prihvati odgovornost za jezivi incident budući da se on dogodio na njenoj teritoriji.

– Ozbiljna humanitarna katastrofa desila se pred očima Britanaca i Evropljana. Jasno je da Britanija i relevantne evropske zemlje nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite ove ljude od takve smrti – kazala je portparolka.

Slični stavovi objavljeni su i u kineskom listu „Global tajms“, zvaničnom glasilu Komunističke partije.

– Britanija izgleda nije naučila lekciju iz incidenta u Doveru pre 20 godina, kada je u hladnjači nađeno 58 mrtvih migranata iz Kine. Zamislite šta bi se desilo kada bi više desetina Evropljana bilo kolektivno i tragično ubijeno na tako surov način – objavio je list.

Inače, vlasti već danima sprovode istragu incidenta, zbog kojeg je priveden vozač kamiona Moris Robinson (25). Robinson još nije optužen za ubistvo, budući da se proverava da li je znao da u kamionu prevozi ljude. To je upitno jer je uključio hladnjaču u vozilu i sam je prijavio policiji da su mu u prikolici leševi. Takođe, još se ne zna kada i kako su migranti završili u prikolici teretnog vozila.

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Vijetnam je započeo istragu o zamrznutim azijatima u prikolici za prevoz mesa, što znači da verovatno nisu Kinezi nego Vijetnamci. Si nije izjavio ništa zvanično povodom ove tragedije. A britanci su poznati kao sažaljivi ljudi, pogotovo kada su zamrznuti begunci azijati. E, tu su britanci najosetljiviji. Srce im se cepa. Kina je jedna od najrazvijenih država sveta, sudeći po medijima, pa bi bilo nepristojno da Si interveniše jer mu narod beži iz države blagostanja, što je ipak malo teže objasniti. Zato se Si i uzdržao od komentarisanja. Drugi razlog zašto Si ne bi reagovao burno su i kineska ulaganja u Britaniju koja se penju na dvaes tries milijardi dolara u zadnjih nekoliko godina. Doduše, ne zna se tačno u šta je Si uložio pare u Britaniju, ali Kina je vezana za Britaniju vekovima i ima uvek isti način ulaganja u Britaniju. Kina daje a Britanija uzima. Silom ili milom, uvek uzima. Uostalom, nije to prvi put da se azijati smrzavaju u pokušaju begstva iz Kine i nije nikakva vest. Vest bi bila da su se smrzli begunci iz Britanije koji su krenuli trbuhom za kruhom u razvijenu Kinu. Pošto je ovo antireklama za Kinu pa čak i za Vijetnam, brzo će rukovodstva Kine i Vijetnama skinuti sve izveštaje sa medija. Ipak smo saznali sasvim dovoljno a zaključak je malo nezgodan za ove dve države. Inače, Kina i Vijetnam su trenutno neprijateljske države. Kina i Indija su neprijateljske države. Kina i Rusija su prisilno prijateljske. Srbija i Kina su interesno prijateljske, stim da Srbija ima samo štete. Nekadašnja ulaganja Kine u Srbiju nisu ista kao ulaganja u Britaniju. Dalje se svira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *