СИ ЂИНПИНГ „СКРЕСАО У БРК“ МАТИСУ: Председник Кине брутално спустио на земљу Американца! ЧИСТО ДА ЗНАЈУ НА ЧЕМУ СУ

SI ĐINPING „SKRESAO U BRK“ MATISU: Predsednik Kine brutalno spustio na zemlju Amerikanca! ČISTO DA ZNAJU NA ČEMU SU

28 juna 2018

KINESKI lider Si Đinping sreo se sa američkim ministrom odbrane, Džejmsom Matisom, i predočio mu da njegov narod nikome neće prepustiti „ni pedalj zemlje svojih predaka“.

Šefu Pentagona dodatno je objasnio: „Povodom suvereniteta i teritorijalne celovitosti Kine, naša pozicija je i odlučna i jasna. Nikome ni pedalj zemlje svojih predaka, ali isto tako – nećemo ni komadić tuđe zemlje“.Si je, inače, rekao Matisu i da Peking želi stabilizaciju kinesko-američkih odnosa i jačanje saradnje među armijama dveju zemalja.

Posebno je naglasio da se nada da u odnosima Kine i SAD neće biti „pogrešnih razmišljanja i zbivanja“.

Matis je naglasio da je njegova zemlja spremna da dalje jača strateške kontakte sa Kinom i da će izbegavati „sukobe i suprotstavljanja“.

Podvukao je da će Vašington „kontrolisati raznoglasja i rizike“, a odnose oružanih snaga učiniti faktorom stabilnosti u razvoju kinesko-američkih odnosa“.

Peking smatra svojim dva arhipelaga u Južnom Kineskom moru – Paraselska ostrva (kineski naziva – Siša) i ostrva Spratli (Nanša). Ukazuju da su njihovi moreplovci još pre 2.000 godina otkrili oba arhipelaga ili, u najmanju ruku, greben Skarboro.

Na ta ostrva prava polažu i Tajvan, i Vijetnam, i Filipini, i Malezija i Brunej.

Filipini ukazuju da je Skarboro znatno bliži njihovom ostrvu Luzon nego Kini i da imaju veće pravo da oba arhipelaga nazovu svojima.

Sporna ostrva imaju strateški značaj jer kroz Južno Kinesko more prolazi 40 odsto svetske trgovine. A pored njih su nađene značajna ležišta nafte i prirodnog gasa.

Peking od 2013-te pravi i veštačka ostrva i postavlja na njima svoju vojnu infrastrukturu i naoružanje.

Sjedinjene Države su na strani protivnika Kine koja je nedavno oštro protestovala zbog toga što su američki ratni brodovi prošli pored Paraselskih ostrva.

KOMENTARIJedan komentar

  1. evangelist says:

    I mi smo imali parolu "Tuđe nećemo, a svoje ne damo." Ali osta na tome dok nam ne uzeše, južnjaci teritorije, zapadnjaci ekonomiju i na kolena nas baciše. Oslonac je na Gospodu našem i Spasitelju koji je Hristos zvani Isus, nismo zalud narod nebeski, a to i jeste naše najveće blago. A što se tiče ovog "Besnog" dajte mu nešto protiv besnila u obliku koske, jer psi to vole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *