СИ ЂИНПИНГ: ”Спремите се за рат у било којој секунди”

SI ĐINPING: ”Spremite se za rat u bilo kojoj sekundi”

7 januara 2021

U svom prvom obraćanju oružanim snagama zemlje ove godine, kineski predsednik Si Đinping naglasio je potrebu za „konstantnom borbenom spremnošću“.

Si, koji takođe predsedava Kineskom centralnom vojnom komisijom (CMC), vrhovnim komandnim telom, rekao je da Kineska narodnooslobodilačka armija (KNA) mora biti spremna da „deluje u bilo kojoj sekundi“ kada su oružane snage zemlje, u ponedeljak, započele godišnju vojnu obuku i vežbe.Takođe je naložio KNA da „znatno poveća“ upotrebu tehnologije u svojim vežbama i da bude u toku sa najnovijim vojnim i tehnološkim dostignućima.

„KNA mora povećati integraciju nove opreme, novih snaga i novih borbenih područja u sisteme za obuku i borbu“, rekao je on.

Primetno je da su Sijeve primedbe o trenutnoj „frontalnoj vojnoj borbi“ KNA predstavljale odstupanje od prethodnih naredbi za otvaranje godine – uključujući 2020. – koje su nalagale oružanim snagama da „upravljaju krizama i odvraćaju od rata“.

Iako nije precizirao borbe na frontu, 2020. je zabeležen najgori sukob u poslednjih nekoliko decenija sa Indijom, u jugozapadnom pograničnom regionu, što je dovelo do više od 20 smrtnih slučajeva tamošnjeg stanovništva i nepoznati broj kineskih žrtava.

KNA je takođe pojačala vežbe i operacije usmerene na Tajvan tokom 2020. godine, dok je mornarica nastavila da se suprotstavlja patrolama američke mornarice u Južnokineskom moru, dok su vojne tenzije između Pekinga i Vašingtona dostigle novi vrhunac.

Otkako je krajem 2012. preuzeo funkciju predsednika i šefa CMC-a, Si je neprekidno insistirao na tome da KNA bude spremna za rat. Takođe je pokrenuo masovni remont KNA 2015. godine radi modernizacije kineske vojske, planiran za završetak 2020. godine.

KNA je sve više usvajala upotrebu simulatora za imitaciju stvarnih ratova, povezujući ih na mreži tako da vežba može biti što „stvarnija“ i intenzivnija, u skladu sa svojom tehnologijom.

U naredbi je Si takođe naglasio da vojne vežbe moraju da istaknu saradnju među snagama radi sticanja zajedničkih operativnih sposobnosti, a bezbednošću vojnika na obuci mora se dobro upravljati.

KNA, kao vojna sila Komunističke partije Kine, mora da “odlučno sprovede” naredbe CMC-a, kako bi obeležila 100. godišnjicu osnivanja stranke 1. jula sa “odličnim performansama”, rekao je on.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Gagi says:

  Ako se bilo sta lose desi, prva agresija ce biti na vojne satellite jer danas sva vojna tehnika radi uz pomoc te tehnologije. Tada ce verovatno biti kolateralne stete pa ce se rusiti i komunikacioni sateliti.Onda nece biti interneta, nece moci da se odvija "normalan" zivot na koji su nas primorali jer je sve digitalizovano. Dok se sve to smiri i lansiraju novi komunikacioni sateliti, mnogo vode ce Dunavom proteci. Kako ce se u tom slucaju ekonomija odvijati kada smo svi upuceni na magicni klik.

 2. milorad 4 says:

  ovo je zabrinjavajuće,koneska akrmija je znači u stanju ratne uzbune, puna mobilizacija.do kraja ovog meseca može da se desi napad izraela na iran , a iran ima dosta čvrste veze sa kinom.NEKO gura svet u rat i to je vidljivo.I nemo samo da mi se isprdi neko ,JEVEREJIIII AAAA , nisu jevreji ništa manje slobodni od nas ostalih a oni će i najviše da najeb.to je sigurno.

 3. sumadinac says:

  Pod hitno instalirati kinesku bazu u Srbiji..

 4. I Love persida says:

  Napokon je Zmaj počeo da bljucka vatru? E to volim za sada bar da čujem. Nek pocrkaju dušmani, ja kupujem samo kod kineza. Poseduju čak i imitacije robnih kuća! Vauu.

 5. opet ja says:

  Ne brinite se, neće biti ničega.

 6. Rista says:

  To osnova kineske komunističke teorije. Usvojena od Tita. Eto, ništa nepoznato i ništa novo. On to kaže i kada su američki razarači na remontu. To je i osnova Sijeve lične doktrine koju neprekidno ponavlja bar jednom godišnje. Dakle, ovo nije nikakav znak o nekom novom uznemirenju kineske vojske. Oni uvek tako uznemireni a Ameri se trude da ih što duže održe u tom stanju stresa. A svaki precednik odabere po jednu snažnu, klimavu rečenicu da bi se razlikovao od ostalih. Nije važno to, nego zašto Siju karminišu usta bordo karminom a Putinu i Bušu svetlo crvenim karminom? Si je jedini precednik na svetu kome usne karminišu bordo karminom. Vučiću ne karminišu usta. On je prirodno bordo. Samo mu malo opraše bordo usne puderom za bebine guze jer mu se vata vlaga na ćoškove kada puno priča, iliti žval...ovaj neka bude vlaga, da neko ne kaže sav zažvalavi kad priča. Nema veze. Imamo mi jeftine kineske kišobrane za jednokratnu upotrebu, kao i ceo svet uostalom, pa ako ste podobni ili ženska sa sisama od plastike pa vas plate da sedite na intervjuju sa Vučićem, ponesite takav kišobran. Danas se svi precednici karminišu i puderišedu. Holivud napravio celu neoindustriju koja se zove - Precednički mejkap. Ko neke ženskice. I obrve im čupaju i postrojavaju. A izbrijavaju ih ko kad šuriš svinje pa im olinždraš kožu na svetlo belo. Nema traga dlakavosti. Si se ne brija. Javni Kinezi su većinom ćosavi a ako nisu ćosavi, primenjuje se šurenje. Savremeni precednički svet made in amerika Holivud. Pa istina be. Nisam ja pakostan već pišem ono što im rade. Svi precednici moraju da se smeše, čak i Si, svi moraju da budu politički korektni, čak i Putin, svi moraju da izgledaju onako kako je Amerika naredila i da tako pričaju, čak i Rohani. Sada nam uvalili "građanski rat" u Ameriku i ceo svet mora da piše o građanskom ratu u Americi. I ne samo da pišu, svi moraju da budu ubeđeni kako plamti građanski rat u Ameriku. Nikad živa mira. Uvek moraš nešto da slediš. CIJA posla, be! Prvo ušteda vremena, pa onda razvaljeni široki osmesi od uva do uva sa okrečenim veštačkim zubima, pa onda demokratski izbori, pa onda nedemokratski izbori, pa politička korektnost, pa pandemija, pa vakcina...Sve to naređeno iz Amerike i sve to ama baš svaka država sprovela u delo. Indoktrinacija? Nije, nego...aj kašte šta je, ja nemam tako bogat rečnik. Si je indoktrinisan tiletovom doktrinom a svi Kinezi doktrinom koju je tile primenio na Srbe. A posle bilo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *