СИ ЂИНПИНГ ЗАПРЕТИО ТРАМПУ! Први телефонски разговор председника Кине и Америке жесток!

SI ĐINPING ZAPRETIO TRAMPU! Prvi telefonski razgovor predsednika Kine i Amerike žestok!

15 novembra 2016

si-jinping-trump-2453

Si Đinping u telefonskom razgovoru poručio novom predsedniku SAD da mu je bolje da sarađuje, jer u suprotnom Peking ekonomski može da sahrani Ameriku, prenose kineski mediji.

Kineski predsednik Si Đinping zapretio je novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu trgovinskim ratom.

Dvojica lidera čula su se u nedelju telefonom, a prema navodima kineskih medija, Si je Trampu poručio da bi mu bolje bilo da sarađuje jer Peking ekonomski može da sahrani SAD.

Dnevni list „Global tajms“, koji je pod kontrolom Komunističke partije Kine, naveo je da su dvojica lidera uspostavila komunikaciju i da su se dogovorila da se što pre sretnu.

– Postoji važna prilika za saradnju Kine i SAD, koja ima ogroman potencijal. Saradnja je jedini način – preneo je kineski dnevnik „Sijevu“ poruku Trampu.

List se osvrnuo na to da je Tramp tokom kampanje Kinu optužio da manipuliše svojom valutom juanom, da je nepoštena u međunarodnoj trgovini i najavio da će povećati carinu na uvoz svih kineskih proizvoda na čak 45 odsto.

Stoga glasnik kineskih vlasti ističe da svako otežavanje svetske političke situacije Kini Trampu neće doneti dobro.

– Ukoliko američki predsednik zvanično proglasi Kinu manipulatorom valute i podigne namete na kineski izvoz, Peking će preduzeti kontramere – navodi „Global tajms“.

Ne sme biti podizanja carina

Taj dnevnik dodaje da podizanje carine na kineske proizvode u SAD ne sme da se dogodi. On podseća na to kako se proveo Barak Obama kad je pokušao nešto slično.

– Nakon što je Obama preuzeo dužnost predsednika SAD, američka trgovinska komora povećala je carinu na 35 odsto za kineske gume. Kao odgovor na to Peking je uveo carinu na američku piletinu i automobile. Zbog toga su i Kina i SAD pretrpele velike gubitke. Ako Tramp bude uveo carinu od 45 odsto na kineske proizvode, kinesko-američka trgovina će biti paralisana – objasnio je list komunističke partije.

Kina će, prema navodima „Global tajmsa“, uzvratiti istom merom.

– Narudžbine koje imamo kod „Boinga“ biće zamenjene „Erbasovim“. Američki automobili i ajfonovi u Kini se neće prodavati. Uvoz američke soje i kukuruza biće obustavljen. Kina takođe može da ograniči i broj svojih studenata u SAD – ističe „Global tajms“.

Kineski dnevnik dodaje da se svi nadaju da Tramp, kao iskusni biznismen, neće biti toliko naivan.

– Nijedan od prethodnih predsednika SAD nije bio dovoljno hrabar da započne trgovinski rat protiv Kine. Svi su se prilagođavali zajedničkim kinesko-američkim uslovima jer je to najbolje za SAD i njene građane. Ako Tramp odluči suprotno, američka industrija će propatiti. Na kraju, Trampa će osuditi kao neodgovornog, neobrazovanog i nekompetentnog – zaključuje kineski dnevni list.

KOMENTARI9 komentara

 1. dusko says:

  I novi predsednik Amerike nije ukapirao da Kina i Rusija preuzimaju primat u svetu !

 2. micky says:

  Americki smrdljivci propadaju, definitvno. Sa Trampom je moguca propast bez velikog rata. Sa droljom klintona zalazak bi platili i ostali. RATOM.

  • Lune says:

   Hm,hmmm.. WWW.CPUSA rubrika PITANJA i ODGOVORI

 3. Biser says:

  Ovaj razgovor se uopšte nije dogodio! Ono što su razgovarali su samo protokolarni pozdravi i upoznavanje. Kao i sa Putinom. Tramp još nije ni kabinet stvorio, a Si Mile ne bi nikada izgovorio tako oštre reči. On je Kitajac, mudrac, strpljivko...Ali ipak, verujem da je kineski list nešto ovako napisao, maštajući o nekom eventualnom odgovoru njihovog predsednika, na neke eventulane napade Trampa. To se zove populizam, a u ovom slučaju i ovakav izmišljeni populizam, koji stvara pogrešan rodoljubizam, može samo kineski narod da svari. I mi, zato što smo malo navijački nastrojeni. Rusi već ni u snovima ovo neće ni probati da svare. Prema Kini su realisti. Što se tiče Kine, njoj je odavno jasno da nije primljena u Zapadni klub i da se to nikada neće dogoditi. Zato su Kinezi, upozoreni Obaminim postupcima, obratili više pažnje zadnjih godina na unutrašnje tržište i sve što mogu da proizvedu, započeli su. Nisu ni Kinezi mutavi, pa da dočekaju sankcije kao Rusi i prekid ekonomske saradnje sa Ukrajinom i da moraju da krenu iz početka sa mnogim proizvodnjama. Kina je taj proces već započela. Lukavo druženje sa Rusijom, Kina će morati da okrene u direktno. A taj deo je Rusija sa Kinom već uradila. Rusija je platila lukavim Kitajcima jako mnogo radi mira u komšiluku, vratila im neke teritorije, pa čak neke i izdala da deo siromašnih Kineza dođe i tu radi za Kinu, mada ne znam na koje vreme. Znači, Kina je sada na potezu da učini za Rusiju mnogo više nego do sada, i nadam se da su mudri Kinezi već taj plan obradili i čekaju momenat da ga pokrenu. Ni Rusija nije prodavala Kini naftu i gas po smanjenim i garantovanim cenama, iako su Pregovarali sa Kinom skoro 10 godina, ali kad ih je Amerika pritisla Kinezi su dobili od Rusije sve što im je srce htelo. Na redu je Kina i prema Americi i prema Rusiji. Pa kako joj se zalomi. Ne zaboravite da Kina ima oko 300 milijardi svog kapitala uloženog u američku ekonomiju u Americi. To sve može, u napetim situacijama, da se blokira. Sačekaj te i ne žurite.

 4. Biser says:

  Smatram da ako je ovo stvarno napisano(sigurno nije razgovarano preko telefona) može biti i planski. Mada nekako rovito. Imajući u vidu Trampove izborne filharmonijske izjave, Kina je verovatno poslala poruku Trampu da i oni imaju filharmonijski orkestar. A ti orkestri znaju ponekad i da zazveče, ako dirigent pogreši.(Koliko sam čitao pre desetak godina, Kina je počela sa upotrebom klasične zapadne muzike. Problem je bio ogroman, pošto se kineska i evropska muzička skala razlikuje 100%, i sistem upotrebe ljudskog glasa u pesmama je takođe potpuno različit)

 5. da da says:

  da se razumemo ja ne volim ameriku.. ona ne može propasti,jer je najjača sila,štampa dolar koji je rezerva svima na planeti..kad dolar ne bude to što je danas amerika propada do tada mogu novinari da seru šta hoće,baš je njima kineski sekretar javio šta je pričao sa trampom..

 6. Veliki Hrvoser says:

  Odma ladan tus za kauboje, hahaha...kako ce tamo biti krvav gradjanski rat,jedva cekam

 7. Harry Neron says:

  Dali "Sijevu" na kineskom jeziku znači Informer. Po suštini sumnjam da je te kineske novine barem uređivačko preuzeo DJV.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *