Си-Ен-Ен: Амерички ХИМАРС нема шансе против руске војске

Си-Ен-Ен: Амерички ХИМАРС нема шансе против руске војске

7 маја 2023

Русија је све успешнија у сузбијању украјинских напада покретних ракетних система из Америке, користећи електронске направе за ометање ГПС система за навођење западних пројектила, објавио је Си-Ен-Ен, цитирајући више извора.

Кијев је до сада од Вашингтона добио 18 лаких вишецевних бацача ракета ХИМАРС и чека на додатних 20, а други западни покровитељи режима Зеленског су донирали још десет система МЛРС, цитира америчка мрежа податке Пентагона.Међутим, системи наоружања у које је Кијев полагао велике наде су последњих месеци све мање ефикасни, захваљујући раширеној примени руских система ометања, рекло је пет британских и украјинских званичника за Си-Ен-Ен.

„То је константна игра мачке и миша“, описао је један неименовани званичник Пентагона то да се руске противмере врло брзо прилагоде сваки пут када украјинска војска начини неку измену на својим бацачима ракета.

Имајући у виду то да се украјинска војска у великој мери ослања на ХИМАРС системе, ова „игра маче и миша“ постаје још врелије питање у светлу очекиване украјинске офанзиве, напомиње амерички медиј.

„Једна ствар је задржати Русе тамо где се тренутно налазе, а сасвим друга је истерати их одатле“, оценио је пензионисани бригадни генерал Стивен Андерсон за Си-Ен-Ен.

Ефикасност ХИМАРС-а драстично смањена

Ометање ГПС система за навођење утиче и на учинак других „паметних“ америчких муниција, попут навођених граната „Екскалибур“ и система ЈДАМ који се инсталирају на гравитационе бомбе, док су потоњи посебно подложни руским системима ометања, указали су процурили документи из Пентагона.

У зависности од положаја и јачине ометања, ракета се ипак може колико-толико успешно лансирати, будући да поред ГПС навођења, неке ракете поседују и друге, додуше мање прецизне системе за навођење, пише Си-Ен-Ен.

Међутим, чак и онда када функционишу, салве из ХИМАРС бацача ракета све чешће маше мете, рекао је један украјински извор за амерички медиј, позивајући се на извештаје оператера дронова са терена.

Један оператер дронова са источног фронта описао је руско ометање мобилних ХИМАРС-а као „значајно“, наводи извор, додавши да је оно успешније него што је било пре прошлог новембра, односно у првим месецима након размештања ХИМАРС-а на бојном пољу.

Други оператер дронова у јужној области Херсона тврдио је извору да је ефикасност ХИМАРС-а драстично смањена, пише Си-Ен-Ен.

Још један проблем за украјинску војску представља то што се руске снаге изместиле ван домета ХИМАРС система, а који износи око 80 километара. Иако се из истих бацача ракета могу испаљивати пројектили већег домета АТАЦМС, Вашингтон је до сада одбијао да их пошаље Кијеву из страха од могуће ескалације, наводи амерички медиј.

Коментаришући учинак ХИМАРС-а на терену, неименовани британски званичник је за Си-Ен-Ен признао да је еволуција руских система ометања променила захтеве за обуку, примену и додатну опрему америчких бацача ракета.

(RT Balkan)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u