Си-Ен-Ен: Амерички ХИМАРС нема шансе против руске војске

Si-En-En: Američki HIMARS nema šanse protiv ruske vojske

7 maja 2023

Rusija je sve uspešnija u suzbijanju ukrajinskih napada pokretnih raketnih sistema iz Amerike, koristeći elektronske naprave za ometanje GPS sistema za navođenje zapadnih projektila, objavio je Si-En-En, citirajući više izvora.

Kijev je do sada od Vašingtona dobio 18 lakih višecevnih bacača raketa HIMARS i čeka na dodatnih 20, a drugi zapadni pokrovitelji režima Zelenskog su donirali još deset sistema MLRS, citira američka mreža podatke Pentagona.Međutim, sistemi naoružanja u koje je Kijev polagao velike nade su poslednjih meseci sve manje efikasni, zahvaljujući raširenoj primeni ruskih sistema ometanja, reklo je pet britanskih i ukrajinskih zvaničnika za Si-En-En.

„To je konstantna igra mačke i miša“, opisao je jedan neimenovani zvaničnik Pentagona to da se ruske protivmere vrlo brzo prilagode svaki put kada ukrajinska vojska načini neku izmenu na svojim bacačima raketa.

Imajući u vidu to da se ukrajinska vojska u velikoj meri oslanja na HIMARS sisteme, ova „igra mače i miša“ postaje još vrelije pitanje u svetlu očekivane ukrajinske ofanzive, napominje američki medij.

„Jedna stvar je zadržati Ruse tamo gde se trenutno nalaze, a sasvim druga je isterati ih odatle“, ocenio je penzionisani brigadni general Stiven Anderson za Si-En-En.

Efikasnost HIMARS-a drastično smanjena

Ometanje GPS sistema za navođenje utiče i na učinak drugih „pametnih“ američkih municija, poput navođenih granata „Ekskalibur“ i sistema JDAM koji se instaliraju na gravitacione bombe, dok su potonji posebno podložni ruskim sistemima ometanja, ukazali su procurili dokumenti iz Pentagona.

U zavisnosti od položaja i jačine ometanja, raketa se ipak može koliko-toliko uspešno lansirati, budući da pored GPS navođenja, neke rakete poseduju i druge, doduše manje precizne sisteme za navođenje, piše Si-En-En.

Međutim, čak i onda kada funkcionišu, salve iz HIMARS bacača raketa sve češće maše mete, rekao je jedan ukrajinski izvor za američki medij, pozivajući se na izveštaje operatera dronova sa terena.

Jedan operater dronova sa istočnog fronta opisao je rusko ometanje mobilnih HIMARS-a kao „značajno“, navodi izvor, dodavši da je ono uspešnije nego što je bilo pre prošlog novembra, odnosno u prvim mesecima nakon razmeštanja HIMARS-a na bojnom polju.

Drugi operater dronova u južnoj oblasti Hersona tvrdio je izvoru da je efikasnost HIMARS-a drastično smanjena, piše Si-En-En.

Još jedan problem za ukrajinsku vojsku predstavlja to što se ruske snage izmestile van dometa HIMARS sistema, a koji iznosi oko 80 kilometara. Iako se iz istih bacača raketa mogu ispaljivati projektili većeg dometa ATACMS, Vašington je do sada odbijao da ih pošalje Kijevu iz straha od moguće eskalacije, navodi američki medij.

Komentarišući učinak HIMARS-a na terenu, neimenovani britanski zvaničnik je za Si-En-En priznao da je evolucija ruskih sistema ometanja promenila zahteve za obuku, primenu i dodatnu opremu američkih bacača raketa.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *