Си-Ен-Ен ОТКРИО ПРЉАВЕ РАДЊЕ ЗАПАДА: Запад помаже Украјини да гађа циљеве у дубини руске територије

Si-En-En OTKRIO PRLJAVE RADNJE ZAPADA: Zapad pomaže Ukrajini da gađa ciljeve u dubini ruske teritorije

3 aprila 2024

Zapadne zemlje pomažu Ukrajini da dejstvuje bespilotnim letelicama duboko unutar ruske teritorije, prenosi „Si-En-En“, pozivajući se na ukrajinski izvor povezan sa kijevskim programom proizvodnje dronova.

Neimenovani zvaničnik opisao je kako Kijev koristi bespilotne letelice većeg doleta i „naprednijih sposobnosti“ za napad na ciljeve koji se nalaze na više od 1.000 km od granice.„Putanje letova su unapred određene uz pomoć naših saveznika, a letelice se drže pripremljenog plana leta, što nam omogućava da gađamo ciljeve sa visokim stepenom preciznosti“, rekao je ukrajinski izvor.

Ovo priznanje o dobijanju uputstava iz inostranstva, usledilo je nakon više izveštaja da vojno osoblje iz zapadnih zemalja pruža ukrajinskim trupama obaveštajne podatke i informacije o konkretnim ciljevima. Takođe, postoje i ozbiljne indicije da se manji deo vojnika iz NATO zemalja već nalazi u Ukrajini i pomaže ukrajinskoj vojsci u upravljanju kompleksnim sistemima PVO.

„Vašington post“ je prošle godine citirao jednog visokog ukrajinskog zvaničnika, koji je rekao da ukrajinski vojnici „gotovo nikada“ ne koriste napredno oružje, uključujući raketne lansere HIMARS američke proizvodnje, a da ne dobiju koordinate od Pentagona.

Podsećanja radi, ukrajinska vojska je u utorak bespilotnim letelicama izvršila napad na ruski Tatarstan, region 650 km istočno od Moskve, koji ranije nije bio napadan ovakvom vrstom naoružanja. Jedan vazduhoplov je imao za cilj da pogodi rafineriju nafte u Nižnjekamsku, gradu koji se nalazi oko 1.100 km od granice. Gradonačelnik Ramil Mulin rekao je da je letelica onesposobljena dejstvom PVO, te da nije prouzrokovala nikakvu štetu.

Drugi vazduhoplov udario je u studentski dom unutar industrijske zone u Elabugi, pri čemu je povređeno 13 osoba. U tom kompleksu se nalazi i nekoliko kompanija koje proizvode visokotehnološku opremu, uključujući dronove.

Moskva je više puta upozoravala da isporuka naoružanja i druge vojne pomoći Kijevu čini zapadne zemlje de fakto direktnim učesnicima u sukobu. Rusko Ministarstvo odbrane i lokalne vlasti saopštile su da Kijev koristi oružje koje je isporučio Zapad da bi neselektivno napadao civile.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Šokanabo says:

    Šta bi? Doskora ste imali 46 zabranjenih gradova, a sada znaju gde šta proizvodite. Pa i to loše branite. Zaboravili ste na šah? Mat zna da iznenadi protivnika. I šta onda. Mrtva ruka?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *