СИ-ЕН-ЕН ПРИЗНАО: „Путин је владар Сирије“

SI-EN-EN PRIZNAO: „Putin je vladar Sirije“

21 oktobra 2019

Budućnost Sirije u velikoj meri odrediće predstojeći sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa i ruskog predsednika Vladimira Putina koji, kako piše Si-En-En, za razliku od SAD, ima plan.

Tek što je američki predsednik Donald Tramp pohvalio sporazum SAD sa Turskom o severu Sirije kao „veliki dan za civilizaciju“, euforija Bele kuće naišla je na hladan tuš Turaka koji su odbili da taj dogovor nazovu prekidom vatre.Samo nekoliko sati kasnije usledili su vazdušni i artiljerijski napadi na severu Sirije, a Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su Ankaru za kršenje primirja.

I u Vašingtonu i na Bliskom istoku osećaju da ovo primirje nije pravi dogovor. Ono ističe u utorak, 22. oktobra, istog dana kada će se predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastati u Sočiju da razgovaraju o budućnosti Sirije. Jedna stvar je prilično jasna: tada će svet saznati pravi dogovor o tome kakva će biti budućnost ovog nestabilnog regiona, piše Si-En-En.

Jasno je, takođe, da će budućnost u velikoj meri odrediti ruski predsednik. Time što je Trampova administracija napustila Kurde i zapravo dala zeleno svetlo Turskoj za invaziju na severu Sirije, Bela kuća se sama isključila iz sirijske jednačine. Bilo to dobro ili loše, Putin je sada vlasnik tamošnjeg vojnog i političkog nereda.

Ali za razliku od grozničavih napora Trampove administracije da diplomatijom u zadnji čas pokuša da okonča krvoproliće kojem je sama doprinela, stiče se utisak da je Putin čovek koji ima plan.Rusija je odmah počela pregovore sa Kurdima i glavnim saveznikom, Asadovom vladom, brzo postigavši dogovor kojim sirijska vojska može da uđe u kurdske oblasti gde Damask nije bio prisutan godinama. Moskva je brzo poslala i svoju vojsku da služi kao tampon zona između Turaka i kurdskih i sirijskih snaga.

Moskva svojom novom vodećom ulogom izgleda da je razumela svu opasnost situacije.

Dakle, zaključuje Si-En-En, Trampova Bela kuća nikad neće moći da pokuša i pronađe rešenje za haotičnu situaciju na severoistoku Sirije, a ako bilo ikakvog dogovora i bude, njega će u utorak u Sočiju postići Putin i Erdogan, pod svojim uslovima.

KOMENTARI7 komentara

 1. padre says:

  Jadni zapad, uzeše mu Rusi on, što je od vajkad bilo njihovo, sve od krstaških ratova navamo!

 2. Pozitivni pomaci says:

  I cnn je najzad shvatio kolka je glupa i bahata američka politika! Da želim da budem sarkastičan rekao bih da je ovo je mali korak za cnn a veliki dan za čovečanstvo...

 3. Zoran says:

  CNN j enapao Trampa, to je sve. CNN je liberalni medij i radi za demokrate. On j edeo predizobrne kampanje demokrata.

 4. Miraš says:

  Okupljeni Kurdi u gradu Kamišli na severu Sirije (istočnije bliže Iraku) su bacali kamenje "i paradajz" na američke trupe dok su prolazile kroz taj grad ka Iraku jer se povlače iz kurdskih oblasti na severu Sirije da se utre put za turske trupe da uđu u ta područja.

  • svahili says:

   Gled'o ja! Čuj gled'o, download-ovao!!!

 5. Miraš says:

  Zaključak> Ovo je kraj američkog prisustva, neće više imati sirijske Kurde za poslušne vazale.

 6. Miraš says:

  Ali teško se rastaju od sirijske nafte. Mark Esper: „Proces povlačenja američkih trupa trajaće nedeljama, a ne nekoliko dana, deo njih (trupa) ostaće u selima koja se nalaze u blizini naftnih polja na severoistoku Sirije, kako bi se sprečila mogućnost dolaska grupe DAEŠ i drugih (grupa) da iskoriste ove resurse. Naše trupe ostaće blizu mesta u kojima se vode borbe u Siriji“, izjavio je Esper na konferenciji za štampu sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem u Kabulu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *