„СИ-ЕН-ЕН“: Руске ракете дигле на ноге америчку авио-базу у Немачкој

„SI-EN-EN“: Ruske rakete digle na noge američku avio-bazu u Nemačkoj

15 decembra 2020

Sirena za uzbunu u američkoj bazi u Nemačkoj, kao upozorenje da je ispaljena balistička raketa, oglasila se 12. decembra tokom vojnih vežbi u Rusiji, prenosi „Si-en-en“, pozivajući se na neimenovane vojne izvore.

Kako se navodi, sirena za uzbunu se oglasila na najvećoj američkoj bazi u Evropi „Ramštajn“ „što je dovelo do toga da je nekoliko minuta vladala neizvesnost i uznemirenost, dok se nije čuo znak za kraj uzbune“.Prema preliminarnim podacima, uzbuna se podigla nakon što su izviđački sateliti SAD detektovali lansiranje rakete. Kako navodi američka televizija, sateliti su registrovali da su sa ruske podmornice u Ohotskom moru testirane četiri rakete.

Nekoliko trenutaka kasnije, u bazi u Nemačkoj se preko zvučnika oglasilo upozorenje za lansiranje raketa.

„Američki avioni nisu podizani. Lansiranje rakete je registrovano kao deo regionalnih vojnih vežbi. U roku od nekoliko minuta komandni centar je ponovo preduzeo odgovarajuće mere i pružio nova obaveštenja. Mi konstantno i redovno motrimo na sve pretnje našim snagama i snagama naših saveznika“, saopštila je komanda američkih snaga u Evropi i Africi, prenosi televizija.

„Si-en-en“ navodi da se u saopštenju ne precizira da je reč o lansiranju raketa u Rusiji, ali su izvori potvrdili tu informaciju.

Prema rečima jednog od njih, Rusija je nekoliko dana ranije izdala obaveštenje o vojnim vežbama, što je rutinski postupak.

Izvori potvrđuju da je strateška komanda oružanih snaga SAD uspela brzo da potvrdi da rakete ne predstavljaju opasnost, stoga nije jasno zašto se oglasila uzbuna.

Podsetimo, 12. decembra su sa nuklearne podmornice projekta 955A „Vladimir Monomah“ Tihookeanske flote prvi put lansirane istovremeno četiri balističke rakete „Bulava“. Rakete su ispaljene iz Ohotskog mora u pravcu poligona Čiža u Arhangelskoj oblasti. Istog dana je dignuta uzbuna u avio-bazi Ramštajn u Nemačkoj. „Vor zoun“ je preneo da je sistem za uzbunjivanje pokazao pravovremenu reakciju i da je uzbuna u bazi shvaćena ozbiljno.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *