СИ И ПУТИН САОПШТИЛИ: Кина и Русија своје односе уздижу до – глобалног партнерства

СИ И ПУТИН САОПШТИЛИ: Кина и Русија своје односе уздижу до – глобалног партнерства

30 децембра 2022

ВЛАДИМИР Путин и Си Ђинпинг су 30 децембра разговарали 41. пут за протеклих десет године.

Видео-везом. Али, не просто разговарали.Си је рекао да је Кина спремна за глобално партнерство са Русијом.

А руски лидер: да је његова земља и за јачање војно-техничке сарадње са Кином.

Упркос западним санкцијама и уценама, Москва и Пекинг су током првих 11 месеци 2022-ге стигли до 172 милијарде долара, што је рекорд у њиховој међусобној трговини. Реконрд који више није далеко од 200 милијарди које су лидер две земље поставили као циљ до почетка 2025-те.

Си је у разговору оценио да је кинеско-руско свеобухватно партнерство показало „истинску отпорност“, а Путин је односе две земље назвао „моделом сарадње великих сила у 21. веку“.

Председника Кине је позвао да наредног пролећа посети Русију.

Си је потребу за кинеско-руским-глобалним партнерством, иначе, објаснио овако:

„Суочени смо са тешком међународном ситуацијом, далеком од јасне. Спремни смо да повећамо нашу стратешку сарадњу. Спремни смо да будемо глобални партнери за добробит народа наших земаља и у интересу стабилности широм света“.

Поводом позива кинеском лидеру, Путин је рекао „Значај партнерства Руске Федерације и Кине расте у условима геополитичких тензија. Чекамо вас, драги председавајући, драги пријатељу, следећег пролећа у државној посети Москви“.

Кина планира да постане водећа светска сила до 2050. године, а за постизање тог циља јој је, између осталог, потребна подршка Москве.

Путин изузетно важном сматра координацију наступа Москве и Пекинга у међународној арени:

„Ви и ја, рекао је Сију, делимо исте ставове о узроцима, току и логици текуће трансформације глобалног геополитичког пејзажа. Суочене са невиђеним притиском и провокацијама Запада, Русија и Кина штите не само своје интересе, већ и оне који се залажу за истински демократски светски поредак и право земаља да слободно одређују своју судбину.“

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u