СИ И ПУТИН САОПШТИЛИ: Кина и Русија своје односе уздижу до – глобалног партнерства

SI I PUTIN SAOPŠTILI: Kina i Rusija svoje odnose uzdižu do – globalnog partnerstva

30 decembra 2022

VLADIMIR Putin i Si Đinping su 30 decembra razgovarali 41. put za proteklih deset godine.

Video-vezom. Ali, ne prosto razgovarali.Si je rekao da je Kina spremna za globalno partnerstvo sa Rusijom.

A ruski lider: da je njegova zemlja i za jačanje vojno-tehničke saradnje sa Kinom.

Uprkos zapadnim sankcijama i ucenama, Moskva i Peking su tokom prvih 11 meseci 2022-ge stigli do 172 milijarde dolara, što je rekord u njihovoj međusobnoj trgovini. Rekonrd koji više nije daleko od 200 milijardi koje su lider dve zemlje postavili kao cilj do početka 2025-te.

Si je u razgovoru ocenio da je kinesko-rusko sveobuhvatno partnerstvo pokazalo „istinsku otpornost“, a Putin je odnose dve zemlje nazvao „modelom saradnje velikih sila u 21. veku“.

Predsednika Kine je pozvao da narednog proleća poseti Rusiju.

Si je potrebu za kinesko-ruskim-globalnim partnerstvom, inače, objasnio ovako:

„Suočeni smo sa teškom međunarodnom situacijom, dalekom od jasne. Spremni smo da povećamo našu stratešku saradnju. Spremni smo da budemo globalni partneri za dobrobit naroda naših zemalja i u interesu stabilnosti širom sveta“.

Povodom poziva kineskom lideru, Putin je rekao „Značaj partnerstva Ruske Federacije i Kine raste u uslovima geopolitičkih tenzija. Čekamo vas, dragi predsedavajući, dragi prijatelju, sledećeg proleća u državnoj poseti Moskvi“.

Kina planira da postane vodeća svetska sila do 2050. godine, a za postizanje tog cilja joj je, između ostalog, potrebna podrška Moskve.

Putin izuzetno važnom smatra koordinaciju nastupa Moskve i Pekinga u međunarodnoj areni:

„Vi i ja, rekao je Siju, delimo iste stavove o uzrocima, toku i logici tekuće transformacije globalnog geopolitičkog pejzaža. Suočene sa neviđenim pritiskom i provokacijama Zapada, Rusija i Kina štite ne samo svoje interese, već i one koji se zalažu za istinski demokratski svetski poredak i pravo zemalja da slobodno određuju svoju sudbinu.“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *