SIBIRSKA ZIMA: Kako će izgledati ledena zima koja nam se sprema

SIBIRSKA ZIMA: Kako će izgledati ledena zima koja nam se sprema

2 novembra 2014

zima54454656Predstojeća zima u Srbiji biće najhladnija u protekle tri godine, a temperatura na planinama će padati i na ledenih minus 30 stepeni.

Ipak u gradovima će biti nešto toplije, ali nikome neće biti prijatno na minus 15 stepeni, koliko nas čeka usred zime. Posle ciklusa neobično toplih zima, tokom kojih jedva da smo videli sneg, stiže jedna prava, ledena.

Ipak, domaći meteorolozi odbacuju nedavne tvrdnje britanskih kolega da nam stiže najhladnija zima u poslednjih 100 godina. Naime, Englezi tvrde da će Evropa već od kraja novembra biti zatrpana snegom, a da će rekordno niska temperatura u januaru od minus 27 stepeni zahvatiti i predeo Srbije.

– Britanci su isto prognozirali i prošle godine, pa se ništa od toga nije ostvarilo. Niko ne poriče da će nadolazeća zima biti dosta hladnija od prethodne, ali ja bih je pre okarakterisao kao prosečno hladnu. Biće snega, kiše i nekoliko perioda tokom kojih će se temperatura spuštati do minus 15 stepeni u gradovima i minus 30 na planinama, ali oni neće trajati duže od tri dana u kontinuitetu – priča Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ.

Iako će sneg stići ubrzo nakon toga, naš sagovornik podseća da ni prema analizi ponovljivosti pojave hladnih i toplih zima, još nije došlo vreme za onu ekstremno hladnu.

– Ekstremno hladne zime ponavljaju se u ciklusima od 22 godine. Poslednja takva zima u Srbiji bila je 2005. godine, što znači da sledeću treba da očekujemo 2027. Umereno i jače hladne zime ponavljaju se u ciklusima od tri i sedam godina. S obzirom na to da je 2011/12. godine bila sedma zima, moglo bi se reći da će ova 2014/15. godine biti ta treća, odnosno najhladnija zima u protekle tri godine – objašnjava Todorović.

Podsećanja radi, zima 2011/2012. je jedna od najhladnijih u skorašnje vreme. Talas hladnoće zahvatio je celu centralnu i istočnu Evropu početkom januara i temperature nisu išle iznad 0 stepeni Celzijusa više od jednog meseca.

U četvrtak, 9. februara 2012. godine, zabeležene su najniže temperature u gradovima Srbije. Novi Sad i Negotin bili su najhladniji sa minus 27 stepeni, a Smederevska Palanka i Požega sa minus 26 stepeni Celzijusa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *