Sidni Šeldon radničke klase

Sidni Šeldon radničke klase

26 jula 2014

medenicaPiše: Mihailo Medenica

Iskoristio bih priliku da se javno pokajem i izvinim Aleksandru Vulinu, Sidniju Šeldonu radničke misli, i lakom letnjem erotskom štivu zvanom Zakon o radu, s obzirom na to da se prvi pozitivni efekti već vide: stanovita firma iz Vrnjačke

Banje ponudila je radnicima grobna mesta kao kompenzaciju za zaostale plate!

Bravo! Jedna briga za radnika manje, njihovo je sad samo da se opuste i umru.

Bez šale, apsolutno podržavam sistem kompenzacije, odnosno plaćanje u naturi: radio si, zaradio, dugujem ti boga oca, ali ću umesto love da ti pošaljem grobare na kućnu adresu da ti uzmu meru.

Može čovek i tokom pauze da trkne do groblja i legne na svoju parcelu, da mu na licu mesta urade probnu verziju, pa trk nazad na radne zadatke, veselo iščekujući „useljenje“.

Pazite tek benefit ako supružnici rade u istoj firmi ili čak troje iz iste kuće – pa to mu već dođe plac, maltene… Mali porodični biznis, bre! Grobljanski tajkuni praznog stomaka i frižidera, ali veleposednici ilovače…

Zamislite kad se vrate oni legendarni regresi za godišnji odmor, ne novčani, razume se, već, recimo, tovar šljunka kako bi podsećao na plažu; komplet razglednica Sutomore-Prčanj-Šušanj-Čanj; mleko za sunčanje kako ne bi izgoreli čekajući autobus do firme i nazad ili asure da ih ispruže deci na trotoaru dok gledaju zalazak sunca nad soliterima i obećanjima da će dogodine sigurno negde na letovanje! Makar iza komšijskog solitera, gde se bolje crni…

Vau, zamislite tek kompenzaciju za neuplaćivano zdravstveno i socijalno: „Idi u apoteku imaratonci2 biraj lek koji hoćeš, gazda Mile časti! Za take stvari ne žalim, bre, samo nemoj da se bahatiš i uzimaš i one koji ti ne trebaju – nećeš zimnicu da praviš, bre!”

Takozvano povezivanje staža – nikakav problem! Odsad će to ići po automatizmu: muž se odrekne staža kako bi ženi zaračunali i njegov da mučenica može konačno u penziju, a njemu što bude manjkalo posle smrti do pune penzije odradiće deca i sve tako ukrug. Opet neka vrsta malog porodičnog biznisa, koji će ujedno učvrstiti instituciju braka, jer u slučaju razvoda ima da se šljaka do vaskrsenja, ponovne smrti, pa još jednog vaskrsenja.

More, ono s grobnim mestima uopšte nije loše: siromašnija preduzeća ponudiće samo lopatu i sveću, uz obavezu da ne izgori do kraja jer jedna treba da posluži barem za tri sahrane. Pardon, ispraćaja u „penziju“.
grobar.

P. S. Prilikom sledećeg razgovora za posao raspitajte se da li preduzeće poseduje nekakvo neiskorišćeno zemljište i ne dozvolite da vas povedu u obilazak istog, uz izgovor da žele da vas upoznaju s veteranima kolektiva. Ako već morate, ljubazno odbijte da se opružite na travi dok dvojica oko vas nešto iscrtavaju kredom i pobadaju kočiće – nije u pitanju takozvani tim-bilding već obračunavanje vaše „zarade“.

Dobro, Zakon o radu dozvoljava i isplaćivanje radnika u pravom novcu, ali normalno je da se prethodno iscrpe sve mogućnosti: ako se vratite kući sa lopatom, recimo, zalihama uložaka do menopauze ili jedva korišćenim asurama, znajte da ste dobili i posao i prvih nekoliko plata.

Pa da častite, valja se…

(dvaujedan.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Filipo-pulos says:

    E, poštovani gospodine Medenica, sve su to potezi učvršćivanja kapitalizma, a on je društveni sistem bez skrupula u kom je žrtva radnik. Erotsko štivo zvano "Zakon o radu" učvršćuje produkcione odnose kojim se vlasnicima nad sredstvima za proizvodnju daje pravo da iskorišćavaju vlasnike radne snage uz tragediju da će radna snaga, radi fizičkog opstanka, biti prodavana do 65. godine, tj do smrti,jer je životni vek žena u Srbiji 72, a muškarca 3 godine manje zaboravljajući ili zanaemarujući da je čitava putna infrastruktura izgrađena iz Penzionog fonga "da ne bi pare u Fondu bile neiskorišćene", a sada se od penzionera, da bi se obezbedio prosperitet kapitalizma, oduzmi 10%. Ova tragedija nema primera!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *