ШИФРА „381“: Ево какву подвалу су смислили ШИПТАРИ за годишњицу бомбардовања Србије

ШИФРА „381“: Ево какву подвалу су смислили ШИПТАРИ за годишњицу бомбардовања Србије

22 марта 2018

Да ли је „381“ у ствари шифра за унутрашњу употребу власти у Приштини, која никако да стабилизује политичку ситуацију. Протеривање позивног броја за Србију им је згодно дошло да и они уберу који поен као „заштитници косовске територије“. Да сва слава не оде Самоопредељењу.

„Телеком Косова“ је саопштио да ће од 24. марта престати да користи међународни позивни број за Србију +381 и да ће +383 бити једини позивни број који ће се користити за Косово.

Одакле опет такви сигнали из Приштине, када је после дугих преговора све дефинисано још 13. новембра 2016. године када је уз дозволу Србије, према постигнутом споразуму у Бриселу, Косово добило несамосталан међународни позивни број, него телефонски кôд за одређену географску област, како је то објаснио један од учесника у преговорима, министар за трговину, телекомуникације и туризам у Влади Србије, Расим Љајић.

„Да је Косово добило самосталан међународни позивни број не би се уопште тражила сагласност Србије. Ја сам учествовао у разговорима у Женеви, на којима је јасно речено да то није могуће без сагласности Србије“, објаснио је тада Љајић.

Па шта је онда најновија вест из Приштине? Неистина, поручује директор Канцеларије за Косово и Метохију (КиМ) Владе Србије Марко Ђурић из Брисела, са истог места где је и постигнут договор Београда и Приштине о телекомуникацијама.

„Наравно да су слагали за позивни број, као што су то чинили и безброј пута досад“, био је Ђурић без длаке на језику. Позивни број +381 наставља да важи за Србе на КиМ и после 24. марта, недвосмилено је рекао шеф Канцеларије.

Према договору Београда и Приштине о примени споразума о телекомуникацијама из новембра 2016. године, „Телеком Косова“ је фебруара прошле године, уз већ уобичајени позивни број за Србију +381, ставио у употребу и позивни број +383. То је учињено тек пошто је, према договору из Брисела, новоформирана ћерка фирма „Телекома Србије“ на Косову добила трајну лиценцу за фиксну телефонију, као и привремену дозволу за мобилну телефонију.

Како је својевремено прецизирао Ђурић, позивни број Косова +383 није међународни позивни број, већ позивни број за географску област чији је власник Република Србија.

„Као што Кина има више позивних бројева, попут једног за матицу, један за Хонгконг, други за Макао, трећи за Тајван, или Велика Британија један за матицу, а други за Фокландска острва“, сликовито је објаснио шеф Канцеларије за КиМ.

Да је то тако, потврдио је и косовски стручњак за питање телекомуникација Исмет Хамити за приштински лист „Коха диторе“, одмах по постизању споразума.

Држава Србија власник је позивног броја за географску област који ће бити додељен Косову, и све друге интерпретације политичара у Приштини за циљ имају заташкавање чињенице да се договором о телекомуникацијама српском ’Телекому‘ отварају врата за легално пословање на Косову“, навео је Хамити.

Он је оценио да се тим договором о телекомуникацијама руше темељи Косова и да грађани никако не смеју да дозволе његово спровођење.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u