СИЈАРТО БЕСАН: „Фрустиран сам и љут како Брисел третира Србију“

СИЈАРТО БЕСАН: „Фрустиран сам и љут како Брисел третира Србију“

8 фебруара 2023

Рат у Украјини није наш рат, ми нисмо одговорни за његово избијање, поручио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто и додао да ни мађарски, ни српски народ не треба да плати цену тог рата.

Он је, у интервјуу за лист „Политика“, истакао да мађарски народ „не мења курс“ по том питању и да не разуме „зашто неки амбасадори мисле да нама треба да кажу да ли радимо добро или погрешно“.„Лично амбасадор САД стално прави провокације. Провоцира владу, мађарски народ, али кажем вам да не дозвољавамо ни амбасадору САД да нас гура у овај рат“, рекао је министар.

ЕУ је увела санкције против Русије, али циљеви нису постигнути.

„Наш закључак из тога је да ако нешто покушате девет пута, а не постигнете циљ, онда нећете ни у десетом покушају“, објашњава Сијарто.

Каже да је понекад „фрустриран“ начином на који „неки политичари, неке државе чланице и неке институције у Бриселу третирају Србију“.

„Верујем да ти људи једноставно не виде да нам је више потребна Србија него што је Србији потребна ЕУ. Унија се данас суочава са веома озбиљним безбедносним, енергетским, економским изазовима. У овом случају, ако интегришете оне земље које добро раде, онда се јачате“, рекао је Сијарто и поновио да је третман Србије од стране ЕУ веома неправедан у многим приликама.

Преговори Америке и Русије

Додао је да су САД натерале Европу да се такмичи у томе ко испоручује више оружја, ко спроводи строже санкције, а да су они који су одлучили да се пријаве на то такмичење заборавили једну ствар – „да смо ми у суседству, а да су Американци хиљадама километара далеко“.

Он истиче да међународна заједница треба да се концентрише како да постигне мир, а за то је неопходно најпре да дође до прекида ватре, а затим до преговора, који би требало да обезбеде околности за трајни мир.

„Међународна заједница треба да се клони било каквих одлука, мера, па чак и изјава које или носе ризик од ескалације, или од продужавања тог рата“, рекао је у Сијарто.

Требало би да се одрже разговори Америке и Русије о могућим решењима, јер су САД тренутно главни добављач оружја Украјини.

„Очигледно је да без америчких залиха наоружања Украјина не би могла да настави рат. Зато сматрам да Американци и Руси треба да седну за преговарачки сто. Тај рат сада ескалира, јер је реторика рата много јача од реторике мира, посебно у трансатлантској заједници“, закључио је Сијарто.

(РТ Балкан)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Gagi says:

    SVE je normalnim mozgovima jasno, svaki komentar je nepotreban. Jedino Srbima jos nista nije jasno, treba kurvatskim tajkunima da se placa pogodnost naseg zivljenja u drzavi nasih predaka. Verovatno je za SVE to zaduzena ova patriotska koalicija, bivsih komunistickih internacionalista i novopecenih nacionalista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u