СИЈАРТО: Европа срља у катастрофу јер је у стању ратне психозе

SIJARTO: Evropa srlja u katastrofu jer je u stanju ratne psihoze

26 juna 2023

Evropa se u svakom smislu približava katastrofi jer nije spremna da se odrekne ratne psihoze, izjavio je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

„Evropa se sve više približava katastrofi – nažalost, u svakom smislu. Sada je moguće sprečiti još veću katastrofu i spasti hiljade života, ali zarad toga je neophodno osloboditi se vojne psihoze. Ali ja (odavno) nemam iluzija da će se to dogoditi na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu“, napisao je Sijarto na Fejsbuku.Od početka rusko-ukrajinskog sukoba Mađarska je bila dosledna u tome da ne šalje oružje Ukrajini, a više puta je isticala da sankcije uvedene Rusiji, pre svega one koje se odnose na tamošnje energente, štete upravo Evropi a ne Ruskoj Federaciji.

U martu 2022. mađarski parlament je doneo odluku o zabrani isporuke oružja Ukrajini. Sijarto je tada istakao da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive Mađari, a snabdevanje oružjem preko njene teritorije učinilo bi je legitimnim vojnim ciljem Ruske Federacije.

Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se Mađarska zalaže za početak mirovnih pregovora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *