СИЈАРТО: Мађарска неће подржати десети пакет санкција Русији

SIJARTO: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji

12 februara 2023

Mađarska se protivi ideji da EU uvede deseti paket sankcija Rusiji, kao i svim ostalim EU sankcijama, jer nisu pomogle da se dostigne mir u Ukrajini, ali su zato naškodili evropskoj ekonomiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Sankcije su potpuno promašile poentu“, rekao je Sijarto, dodajući da deseti paket EU sankcija o kojima se razgovara u Briselu su „iste kao i prethodnih devet, i da će naneti samo veću štetu Evropljanima“, preneo je TASS.Sijarto je istakao da sankcije nisu primorale Rusiju da promeni svoju poziciju, nisu donele mir za Ukrajinu, ali su donele „nezamislive poteškoće“ u Evropi, uključujući priliv izbeglica i inflaciju.

Govoreći o predlogu nekih EU zemalja da prošire sankcije Rusiji na nuklearnu energiju, Sijarto je ponovio da Mađarska to neće podržati, jer će to ugroziti njenu energetsku stabilnost.

On je pojasnio da nuklearna elektrana Paks, koja proizvodi polovinu električne energije i trećinu struje koja se potroši u Mađarskoj, koristi rusko nuklearno gorivo.

Isporuka oružja – put u globalni rat

Zemlje van transatlantske zajednice ne shvataju zašto Evropa i SAD zaoštravaju lokalni ukrajinski sukob isporukama oružja do te mere da se njegove posledice osećaju po celom svetu, izjavio je Sijarto.

„Odavno je poznato da isporuke oružja izazivaju produžavanje sukoba… Svet ne čine samo Evropa i transatlantska zajednica… Zemlje van Evrope i transatlantske zajednice jednostavno ne razumeju zašto je potrebno da se regionalni sukob zaoštri do te mere da ima negativan uticaj na globalnom nivou. Ovo je sada regionalni rat sa globalnim posledicama i mora se sprečiti da se pretvori u globalni rat“, rekao je Sijarto za radio „Košut“.

Prema njegovim rečima, svet van Evrope takođe pati zbog problema sa hranom, rekordno visokih cena hrane, osnovnih sirovina i energenata i „jednostavno ne shvata zašto se ova ratoborna retorika mora održati, a ne treba da se uspostavi mir“.

„Izvan transatlantskog mehura postaje vrlo jasno da je glas mira, težnja za mirom, mnogo glasniji, mnogo moćniji od onoga što nam ovde u transatlantskom svetu govore mejnstrim liberalni mediji“, rekao je Sijarto.

On je takođe podsetio da Mađarska dosledno podržava početak mirovnih pregovora i ne podržava povećanje isporuka oružja Ukrajini.

Rezolucije više štete Evropi

Evropski parlament je jedna od najkorumpiranijih organizacija na svetu i njegove rezolucije obično pre štete nego pomažu Evropi, rekao je mađarski ministar spoljnih Peter Sijarto.

„Mogu da se setim vrlo malo izjava, rezolucija Evropskog parlamenta koje bi pomogle Evropi. Poverenje u Evropski parlament je praktično na nuli, nedavni korupcioni događaji su jasno pokazali da je reč o jednoj od najkorumpiranijih organizacija na svetu“, rekao je Sijarto na radiju „Košut“.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *