СИЈАРТО: Србија и Мађарска граде нафтовод

SIJARTO: Srbija i Mađarska grade naftovod

21 aprila 2023

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da Mađarska i Srbija u junu planiraju da potpišu sporazum o ulaganjima u izgradnju novog naftovoda između dve zemlje.

Sijarto je u Budimpešti na konferenciji za novinare sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović rekao da se aktivno radi na pripremama za izgradnju novog naftovoda koji će povezivati gradove Aldi i Novi Sad.Đedovićeva je rekla da je danas dogovoreno potpisivanje dva sporazuma koja bi trebalo da budu potpisana na zajedničkoj sjednici dvije vlade, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

– Prvi sporazum se odnosi na izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija, koji će omogućiti veću sigurnost snabdevanja sirovom naftom. Za taj projekat počinje priprema projektne i tehničke dokumentacije, a procenjena vrijednost investicije je oko 100 miliona evra – rekla je Đedovićeva.

Ona je navela da se drugi sporazum tiče osnivanja zajedničkog preduzeća za trgovinu energijom u vlasništvu Srbijagasa i mađarske kompanije MVM i istakla da Srbija i Mađarska imaju strateški i partnerski odnos.

Đedovićeva je navela da je vrednost trgovine električnom energijom između dve zemlje u prošloj godini iznosila 77 miliona evra i da je plan da se dve zemlje dodatno povežu u sektoru elektroenergetike.

– Izgradnjom Panonskog koridora za prenos električne energije, koji treba da bude završen u narednih pet godina, odgovorićemo na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta. Vrednost investicije je oko 107 miliona evra, a radi efikasnije realizacije projekat će biti proglašen projektom od javnog značaja – rekla je Đedovićeva.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *