SIMIĆ: Srbija će imati teži put u EU od ostalih članica

SIMIĆ: Srbija će imati teži put u EU od ostalih članica

22 januara 2014

simicProfesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je danas da će Srbija imati teži put za pregovore o članstvu sa Evropskom unijom u odnosu na ostale članice, jer se kako kaže „lestvica stalno podiže“.

On je gostujući na RTS-u rekao da je poslednja članica – Hrvatska, morala da usvoji 200.000 dokumenata tokom pregovora, ali da je i to sada promenjeno i da se ne zna koliko će Srbija morati da menja, jer, kako kaže, sve zavisi od vremena koliko će našoj zemlji trebati da dođe do vrata specifičnosti Srbije i da je kod svih zemalja poglavlje 35 bilo završno, dok je za Srbiju ono veoma bitno jer je u tom poglavlju tema Kosovo i sa njim će se početi i završiti pregovori.

„Šta će u njemu biti verovatno ni EU ne zna. Ono neće zameniti Briselske dogovore i to će bitri ključni uslov za Srbiju“, rekao je Simić i dodao da su ipak najveći izazovi za Srbiju poglavlja 23 i 24, a to su pravosuđe i unuitrašnji poslovi.

Početak pregovora sa EU je, prema njegovoj oceni, istorijski dan za Srbiju, ali i za EU koju potresa kriza.

„Ovo nije samo istorijski dan za nas već i za njih, jer pokazuje da EU postoji“, naglasio je Simić.

Upitan da li Srbija može biti nagrađena i da brže uđe u EU, on je odgovorio da je to teoretski moguće i da su tako nagrađene Bugarska i Rumunija koje su primljene pre nego što su ispunili uslove.

Simić je pojasnio i da pregovori mogu biti zamrznuti ili blokirani i da svaka od 28 država članica može da blokira pregovore.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *