Симовићу „Доситеј“

Simoviću „Dositej“

25 februara 2017

15 SIMOVIC macak_620x0

U SVEČANOJ sali Srpske akademije nauka i umetnosti, sinoć je uručena nagrada „Dositej Obradović“ akademiku Ljubomiru Simoviću za životno delo za 2016. godinu. Stručni žiri ocenio je ovog pesnika, dramskog pisca i esejistu kao dostojnog velikog priznanja zbog umetničke visine svojih stvaralačkih dometa, žanrovske i tematske raznolikosti svoga dela, ali i dositejevske brige za opstanak, slobodu i napredak srpskog naroda.

Kako je priznao ovogodišnji laureat, velika je čast kući poneti priznanje sa imenom najvećeg srpskog prosvetitelja.

– U mnoštvu naših starih pisaca, čijim se delima često vraćam, Dostitej uz Steriju zauzima posebno mesto – napomenuo je Simović. – Njih doživljavam kao pouzdane orijentire i putokaze, ne samo kada je reč o književnosti, nego i kada je reč o sudbini i istoriji našeg naroda, jezika i kulture.

Slobodno mišljenje i sud su ključne stvari koje je Obradović nametao svojim čitaocima, navodeći ih da nikome ne veruju slepo. Prema Simovićevim rečima, ove principe ponavljali su mnogi učeni ljudi, ali malo je onih koji su ih slušali.

– Svaki savremeni pisac ima zadatak da se drži Dositejevih principa i da učini sve što je u njegovoj moći da bi ih sproveo u delo. Ne izbija mi iz glave koliko su oni i danas aktuelni, ne samo zbog njegove mudrosti i dalekovidosti, nego i zbog toga što se nismo mnogo udubljivali u ono što nam je poručivao – iskren je akademik.

Na uručenju nagrade izvedena je kompozicija Baronijana Vartkesa „Vostani Serbije“ na stihove Dositeja Obradovića. Kompoziciju „U mraku“ Ivane Stefanović, na stihove Ljubomira Simovića, izvela je sopran Katarina Jovanović, a učestvovali su i gudači „Lola klasik“ sa dirigentom Ljubišom Jovanovićem.

Nagradu je dodelila Zadužbina „Dositej Obradović“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Narodne banke Srbije i Srpske akademija nauka i umetnosti.

POSVETA ČITAOCU

LJUBOMIR Simović otkrio je šta je u posveti poručio vlasniku jednog primerka „Život i priključenija“.

– Ugasi radio. Isključi televizor. Nepročitane novine baci u koš. Sedi pod neko jesenje drvo i čitaj knjigu koju je napisao Dositej – rekao je Simović izazvaši ovacije među okupljenim poštovaocima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *