Sin Ratka Mladića: Hvala Rusiji

Sin Ratka Mladića: Hvala Rusiji

25 aprila 2013

RatkoMladicKomitet za odbranu generala Mladića formiran je u Srbiji. Na njegovo prvo zasedanje u Beograd su stigli predstavnici Državne dume RF, kao i istaknuti ruski naučnici i vojna lica. Na čelu delegacije bio je predsednik komiteta za odbranu generala Mladića u Rusiji Pavel Dorohin.

U sastavu delegacije bila je i ugledni balkanolog, direktor Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN Jelena Guskova.

Predsednik komiteta u Srbiji je postao sin Ratka Mladića Darko.

Komitet koji je osnovan imaće ulogu odbrani mog oca i suprotstavljanju propagandi suprotne strane koje je jako organizovana i u digovremenskom periodu nastupa bez ikakvog ospora u javnosti. Ona se već duže vreme vodi na organizovan način, ali sa druge strane dosada nije bilo efikasnog suprotstavljanja. Tužilaštvo u Hagu ima svoju informacionu agenciju koja u medije već godinama plasira sliku o tim događajima onako kako odgovara tužilaštvu. U ovom trenutku ljudi koji su učesnici tih događaja znaju vrlo dobro šta se dešavalo i kako je to bilo u tim godinama. Međutim, oni koji nisu bili u tim događajima jesu mlađi ljudi. I sada oni dobijaju informaciju koja dolazi iz medija. Nažalost dosada te informacije koje su nile po tom pitanju nisu bile adekvatne istini. I sada pokušaćemo da suprotstavimo toj mašineriji koja dolazi iz Haga i koja pokušava da promeni istoriju norne srpskog naroda za svoju slobodu. Ja vidim da iz EU već duže vreme dolaze pritisci da se Srbija ne suprostavlja i da ne brani svoje oficire, političare i policajce koji su optuženi u Hagu. Ja mislim da podleganje tim pritiscima je pogrešna politika i da ne smemo da pristanemo na propagandu naših protivnika iz rata. Ja mislim da svima u interesu, čak i Evropi, da dođu do istinitih činjenica i istinitih podataka. A pritisci koji dolaze od stranih zemalja koje su učestvovale u ratu protiv Jugoslavije i koji imaju želju da njihovu poziciju opravdaju nisu u skladu sa tim šta se zaista događalo u tom vremenu. I moje mišljenje da pravo pomirenje i mir na Balkanu može da dođe samo kroz istinito sagledavanje svih događaja i procesa koji su se tada dešavali.

Zato je za Darka Mladića bilo važno prisustvo Rusije, koja nastavlja dosledno da štiti nacionalne interese Srbije.

Ja sam zadovoljan da je Rusija prisustvovala u osnivanju komiteta. To mi je dalo jednu veliku nadu da u Rusiji konačno imamo jednog ozbiljnog partnera u toj borbi za istinu jer su Srbija i Republika Srpska male zemlje koje su sad pod velikim pritiskom, a Rusija je ipak globalna sila, i poziciju Rusije u svetskim odnosima ne mođe se ignorisati kao poziciju Srbije. Nadmo se da mi ćemo najzad doći do objektivne istine a samim tim i do mira na ovim prostorima. Ima jedna jako pozitivna energija ruske strane. Ja sam zahvalan gospodinu Pavlu Dorohinu i gospođi Jeleni Guskovoj koji su došli i podržali nas i dali nam jednu novu nadu da ćemo zajedno uspeti da u toj borbi postignemo neke dobre rezultate.

Jedan od članova ruskog komiteta za odbranu Ratka Mladića je za vreme intervjua za Glas Rusije posle posete srpskom generalu u Haškom tribunalu u februaru ove godine izrazio svoju nedoumicu: Zašto Srbija ne brani svog generala? Sada će, nadamo se, situacija biti sasvim drugačija.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *