Синеопсис наше кризе

Sineopsis naše krize

17 septembra 2015

DANICA POPOVICH EKONOMISTA Piše: Danica Popović

Camo jedno se broji – kakvu državu gradiš. Kakvu si zatekao, a kakvu ostavljaš

Odvajkada se ovde učen svet zabavljao citirajući nepismene izraze zvaničnika. Više je to od zabave, u stvari. To je – haiku poezija očajnika. Izgovoriš: „sineopsis” i jasno ti je: dok ovakvi vladaju, „svemirskim godinama” smo daleko od zelene grane!

Izlišno je sada pričati o tome kako su Karter i Džordž (mlađi) Buš umeli da kažu „nukularni” umesto „nuklearni”. To nema veze. Izabrani predsednik može da govori jezikom koji hoće, može da ne zna na kom je smeru masterirao (kao naš predsednik) – to se ne broji. Kao što se ne broji ni to što Tadić nije pravio gramatičke greške, kad je zemlju ostavio u stanju u kome su čak i preobučeni radikali izgledali kao spas.

Samo jedno se broji – kakvu državu gradiš. Kakvu si zatekao, a kakvu ostavljaš.

Šta će ostaviti sadašnji premijer, kada dobro znamo da nikada u srpskoj istoriji nije bilo keramičara na mestu ministra odbrane, ni vlasnika pečenjara na mestu direktora „Kolubare”. Nikada. Niti je bilo koji srpski premijer ikada branio plagijatore, govoreći eliti da ništa gluplje od njihovih optužbi nije čuo. Što je još važnije, nije bilo premijera koji bi svog nepismenog šefa poslaničkog kluba sa toliko ljubavi branio: „Jedina zamerka Babiću, to su ti lapsusi koje pravi, jer možda čovek i ne zna. Ali on uči, obrazuje se, to nije nikakav problem.”

A to je osnovni problem! To narodu jasno pokazuje gde je zelena grana: u SNS-u, odakle bez škole, kvalifikacija, a ponekad i bez mozga, možeš daleko da doguraš! Što je najlepše, nema nazadovanja. Samo jedna stvar je potrebna: – da budeš poslušan.

Nema reforme sa takvima, ni boljeg života. Može premijer da smanji penzije koliko hoće – sistem se nije promenio. Zatvorili su jednu od hiljadu rupa na bušnoj kadi, pa sad likuju! A SNS je isti, ili gori od DS-a.

Zaista, nije se nikada desilo ni to da neko iz javnosti zatraži podatak o tome koje je škole završio, recimo, direktor Elektromreža Srbije (za koga portal „Ekonomske vesti” tvrdi da je premijerov kum), a da generalni sekretar vlade Srbije odbije da odgovori, i još napiše da bi otkrivanje kvalifikacija moglo direktoru da „ugrozi pravo na ugled”!

Tu je problem. Bahatost se institucionalizuje. Olju Bećković su oterali – pa više nema bitne TV emisije gde bi javnost mogla to da prati – i koriguje. Nacionalne frekvencije sada emituju rijaliti programe, i vlast je mirna! Ko se sada seća da je SNS došao na vlast zahvaljujući objavi rata protiv tajkuna, da bi već sutradan iste te tajkune pozivao da im vode železnicu, ili da baš oni daju savete kako da unaprede privredu. Pa ne može to, zaboga…

Zašto ne može? Zato što reforma znači da bi baš ti moćnici (tajkuni i partijski direktori) završili na ulici. A nije to lako uraditi. Nije to – oteraš jedne, postaviš druge i stvar je završena: tek onda nastaju problemi.

Prvi problem je – još veća nezaposlenost: zatvorila bi se većina njihovih firmi koje dan-danas zapošljavaju radnike (i proizvode gubitke, što sebi – što sistemu). Gde bi ti radnici našli posao? Pa nigde, naravno – kad bi SNS zaista sproveo reformu i prestao s partijskim zapošljavanjem!

I ne mora se onda čekati istorijska distanca, kad započne reforma odmah se vidi da je neki vladar dobar, ili nije. Ako je dobar, iz državnog novca će najpre pokretati investicije, umesto da pokriva gubitke svojih nesposobnih rukovodilaca. Postaviće pravila koja najviše štete baš njemu i njegovoj partiji – okružiće se sposobnima, oteraće poslušne. Svaki ministar biće mu pretnja, koliko i saradnik. Zvuči kao šala, kad se prethodna rečenica pročita…

Razvoja ni tada neće biti, jer razvoj kreće tek sa privatnom inicijativom i jakim pravosuđem. Čvrsta i jasna pravila. Ista za sve, naravno. Ali ni tada neće biti rasta – bez stranih investicija. Zašto? Jesmo li glupi? Nismo, ali nemamo vremena. Ova zemlja treba da preskoči čitav vek u kome nije napravila nijedan industrijski pronalazak, niti bilo kakav proboj na privrednom planu. Da ne bi opet izmišljali rupu u saksiji, bolje je dovesti te što umeju da rade, pa da delimo zaradu.

Hoće li nas stranci pokrasti? Naravno, ako ne bude zakona, oni koji dođu – samo će to raditi. A što je još gore, neće ni dolaziti, kao što ne dolaze, jer je njima draža trajna zarada od jednokratnog ćara, to su nam već svojim nedolaskom jasno pokazali.

Zato ovde nema nikoga ko bi pokrenuo rast. Niti će ga biti, sve dok „sineopsis” našeg života sastavlja svet koji sem poslušnosti nije pokazao nijednu osobinu vrednu poštovanja.

(Politika.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. teletabis says:

  Svaka čast da je ovo napisala. Mora da je džoint bio jak jer bez njega bi opet bili hvalospevi vladajućim budalama.

 2. Altaj says:

  Gospođa je napisala jako divan proevropski, neoliberalni sastav. Ona je inače profesor, valda liberalne ekonomije, šta li, i uvek podmeće trik predavanja i analize kako svojim Srbima preko već zloglasnih srpskih novina Politike tako i studentima. (Ne znam na kojem fakultetu. Ne otvaram Politiku već poduže vreme, ali koga zanima može tamo naći) Postala je toliko stručna, da zaista možete studirati kod nje ako joj poverujete. Pogledajte dokaz "Razvoja ni tada neće biti, jer razvoj kreće tek sa privatnom inicijativom i jakim pravosuđem." Znate šta to znači? Pa floskule sa Zapada o privatizaciji Srbije. "Privatna inicijativa" je praiskonska pljačka, ali ozakonjena kapitalističkim zakonima danas se zove "biznis" i podrazumeva privatnog vlasnika.(Nemam nameru da se raspravljam o tome šta je komunizam, socijalizam, kapitalizam i slične stvari, jer ovde se uopšte ne radi o poređenju) Te zakone će da brani "jako pravosuđe" Dakle, sve ono što Zapad traži od Srbije. Sve da se privatizuje, čak i narod mora imati vlasnika koji će mu uvlačiti čipove, tek da se razlikuje od goveda kojima uvlače brnjice ili žigošu sapi, a te vlasnike će da brani "jako pravosuđe" "jako" i "pravosuđe" nisu ovde sinonimi jednog zla, nego netačan naziv da bi se izbegao pravi naziv, a to je- KAZNENO ZAŠTITNI ZAKONI za sve koji ne poštuju kapitalno privatno vlasništvo, a koji će biti proglašeni ni manje ni više nego teroristima. Profesorka uopšte nije komplikovana, kao što izgleda. A nije baš previše komplikovana zato da se njene dugo očekivane mecene sa Zapada ne bi mnogo mučile, pre svega, a na kraju da običan čovek glatko proguta celofan sa onim iznutra. Iznad svega, ona objavljuje svoje divne teze u Politici, jednom od najmutnijih štampanih medija u Srbiji danas. Sve ostalo, čak i pomalo dopadljivo, Gospođa Profesor je vešto ubacila da bi ste lakše progutali udicu i pojeli "privatnu inicijativu" i "jako prvosuđe".

 3. miodrag says:

  Gospođa profesorka je apsolutno u pravu. sa tvog botskog aspekta, iz rakursa Vučičeve zadnice ti to ne možeš da shvatiš jer tvoje obrazovanje i opsrvacija je ignoratna , adekvantna onoma u čije ime govoriš. Sam po sebi si Ignorantan, nepostojeći u velikom prostoru značajnih.

 4. Altaj says:

  Ako je neko bot, onda si to ti. Vidi se i po naučenom komentaru. Verovatno si ga trenirao dosta dugo, ali ga nisi primenio na pravom mestu i to će ti biti zamereno od tvojih šefova. Vučić i Gospođa Profesor su na istoj strani, ali te to niko nije naučio. Zato slušaj šta pametniji imaju da ti kažu.

 5. Djura says:

  "Camo jedno se broji – kakvu državu gradiš. Kakvu si zatekao, a kakvu ostavljaš." Koliko se ja razumem u matematiku, ovo su tri stvari. Ja znam da brojim do deset gotovo savršeno.

 6. O državnosti says:

  Vučić je zatekao državu u poluraspadnom stanju. On je to znao i sigurno je imao plan. Sada je država poluraspadnuta sa "privatnom inicijativom" i "jakim pravosuđem" koje je Vučić zaveo po savetima Profesroke Popović, a šta će biti kada ta "privatna inicijativa" kupi sve što je preostalo za sitne pare i kada se sakrije iza plašta sile "jakog pravosuđa" nije preporučljivo ni razmišljati bez lekova za smirenje. Samo ni ti lekovi neće pomoći. Imaćemo mi Danica i Vučića sve dok se Srbija ne skine sa mape država sveta.

 7. Marijan EU says:

  Interesantno da se u Srbiji savetuje prodaja svega i svačega, da treba baš sve privatizovati i zaštiti zakonski, a ni jedan srpski akonomista niti političar se i ne obazire na to da Zapad drži neke strukture strogo pod državnom kontrolom i da se to pomalo povećava. Zašto srpski stručnjaci idu samo u jednom pravcu? Ovde u Zapad ne ubrajam USA, jer oni imaju savim drugačiji pristup privatnoj svojini od EU država. Iako su Lokid, Boing i istočne luke USA pokrivene velikim delom sa investicijama iz inostranstva, država je glavni komandant. Što se tiče EU, Nemačka je glavni komandant, ali se recimo razmatra vraćanje želzničkog transporta pod okrilje države. Izgleda vas u Srbiji niko nije obavestio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *