Сингапур: Аутобуси без возача на улицама од 2022.

Singapur: Autobusi bez vozača na ulicama od 2022.

26 novembra 2017

Na ulicama Singapura će se do 2022. godine pojaviti autobusi bez vozača, u sklopu planova poboljšanja mobilnosti u tom prenaseljenom azijskom gradu, javlja Bi-Bi-Si.

„Autonomna vozila znatno će poboljšati dostupnost i povezanost našeg sistema javnog prevoza, posebno za starije, porodice sa malom decom i manje mobilne stanovnike“, izjavio je singapurski ministar za saobraćaj Kav Bun Van prilikom predstavljanja centra za testiranje samoupravljajućih vozila.

Autobusi bez vozača uključivaće se u promet u satima najvećih saobraćajnih gužvi, a prvobitno će biti uvedeni u tri nova prigradska naselja u sklopu pilot projekta.

Singapur je do sada uspešno sprečavao gužve kakve guše druge azijske gradove, poput Manile i Džakarte, koristeći se naknadama za korišćenje puteva i brojnim merama promovisanja javnog prevoza, te se zbog toga svrstao među najskuplje gradove u svetu za vlasnike automobila.

Oko deset lokalnih i stranih kompanija u Singapuru trenutno testira tehnologiju autonomnih vozila, a neki vodeći igrači u tom sektoru smatraju da će u Singapuru za deset godina autonomna vozila „bez ikakvog oblika ljudske intervencije“ voziti autoputevima i prometnim gradskim ulicama, kazao je ministar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *