СИНИША КОВАЧЕВИЋ прозвао председника Академије наука – Владимира Костића!

SINIŠA KOVAČEVIĆ prozvao predsednika Akademije nauka – Vladimira Kostića!

20 oktobra 2015

kul-KOVACEVIC07 67978Piše: Siniša Kovačević

Zamislite da predsednik francuske akademije nauka izađe nonšalantno u javnost sa stavom da bi trebalo Korzika i Baskija da se otcepe od Francuske Republike.

Ili, zamislite da prvi čovek španske akademije nauka na televiziji ili radiju istupi sa ličnim promišljanjem da bi Katalonija trebalo da se odvoji od njegove države, a uzgred i da podrži francuskog kolegu iz akademije.

Ne bi njih dvojica, u tim modernim evropskim državama, sa takvim stavovima mogli ni da se kandiduju za predsednike akademija, a kamoli da to i postanu.

Predsednik Akademije nauka nema pravo na svoj lični stav ukoliko je taj stav – odustajanje od dela teritorije na kojoj je rođena država, jezik, vera, kultura.

Predsednik SANU Vladimir Kostić sa lapidarnom lakoćom odrekao se mesta rođenja naše zemlje. Odrekao se tako i mesta vlastitog rođenja, pokazavši da ni sam ne zna da je rođen na Kosovu. Ne zna da je pogrešna adresa koja mu piše u ličnoj karti.

Predsednik SANU odrekao se mesta rođenja naših najlepših pesama, naših najlepših devojaka, naših najleših mitova, naših najlepših osobina.

Može Kostić da se odriče svoje očevine, dedovine i babine lule, ali nema pravo na ove „širokogrude gestove“ poklanjanja sopstvene države. Kao što nema pravo da nakon ovakve izjave ostane na čelu Akademije.

Kostić govori da bi Srbija trebalo sa elementima dostojanstva da se povuče sa Kosova. Akademik bi trebalo, ako ima časti, sa elementima dostojanstva da napusti čelo SANU.

(Večernje novosti)

KOMENTARI17 komentara

 1. pravdaa says:

  Kostić je samo jedan od onih plaćenika koji ne znaju šta je veće svoja država ili tuđja i njemu je slađja Evropa od Srbije kad može Vučić da kaže da mu je preči Berlin od Prištine nego je dužnost naroda da takve kojima ne treba svoja država da ih isprati tamo ge im je lepše.

 2. mija says:

  I ja sam se pitao zašto se tvor Kostić ne povuče sa elementima dostojanstva sa čela SANU. Njemu bi to bilo daleko lakše, jer njegovo povlačenje ne bi imalo za posledicu ni ljudske žrtve, ni patnju drugih ljudi, ni trajno sakaćenje identiteta nacije.

 3. skadarlija says:

  Ti ljudi, kao Kostic, otkako su poceli da rovare i razdiru ovu nasu napacenu zemlju, nemaju ni mrvu dostojanstva,casti niti osecaja za meru. Megalomanima su apetiti nezajazljivi. Na kraju ce se udaviti u sopstvenoj alavosti, ako Bog dâ.

 4. Dusan says:

  Bravo Sinisa

 5. Sale says:

  To je pogani izrod ,a ima ih jos dosta...nakotilo se sljama u Srbiji,zato nam je ovako lose...Sve to treba rastjerati i pozatvarati i dati srbima da vode Srbiju,a ne poganim izrodima...

 6. Sale says:

  Niko Srbiju ne mrzi vise od njenih intelektualaca....https://zlj13051967.wordpress.com/2015/03/28/niko-srbiju-ne-mrzi-vise-od-njenih-intelektualaca/

 7. MickoNY says:

  Sta covek da kaze , divim se svima koji umerenim tonom ali ostrim recima kritikuju to djubre... ja ne mogu . Jednostavno , da sam vlast , takav bi mi visio na prvoj banderi , za primer. Kakva demokratija i bakraci, nama treba cvrsta ruka, da pocisti gomilu izdajnika i placenika , na vaznim drzavnim funkcijama .Pa i te "demokratske " zemlje ne dozvoljavaju nikome da rovari protiv drzave,onemoguce ga na ovaj ili onaj nacin...samo kod nas sve moze , i niko nikad ne odgovara.

 8. rodoljub zaharijevic says:

  sirko ne brabonjaj,ti si za politiku k'o sto je vuk draskovic.

 9. Istina says:

  Svaja cast. To je to, gospodine Kovacevicu. Pitam se kakvi to ljudi sede u Akademij? Pa oni treba prvi da cuvaju nasu bastinu, nase korene.Kuda ide ovaj brod....?

 10. Milan says:

  Gospodine Kovačeviću, Pre svega, svaka Vam čast na stavu koji je kao i Vi apsolutno patriotski. i ako išta znači apsolutno se slažem sa svime što ste u ovom tekstu izneli. Jeste Kosovo je ishodište nama trenutno poznate "savremene" istorije, kulture i identiteta. Trenutno se u svetlu ovog malo je reći incidenta zaboravlja da ta ista skupina umnih glava pod nazivom SRPSKA Akademija Nauke i Umetnosit je imala predlog da iz imena zarad vređalja nekih izbaci ono prvo sloco S i ostane ANU (u tom slučaju su trebali da to jadno S premeste na kraj, tad bi odražavao karakter velike većine sedih glava koje se trude da unize i dezavuišu sve što nosi prefiks SRPSKO) elem iste te sede glave (neka, a ostale se nisu bunile) nisu dozvolile da ode u svet knjiga o Srpskom stradanju u svet ("Magnus Krimens"). Da ne pominjem uništavanje i satiranje ĆIRILICE koja se koristi u javnim i poslovnim krugovima sa nekih 30% a privatno u narodu još manje, za čega opet krivim te sede glave koje svojim ne delanjem ne čine da se popravi taj odnos. Sve u svemu, da ne dužim spisak (ovo je samo laički pogled) jer za ozbiljniju analizu nisam kompetentan. Moj lični stav i mišljenje je Kakav je SANU takav je i predsednik istog, a na onima je koji mogu da revidiraju tu šarenoliku skupinu bez sumnje umnih glava u svojim oblastima, ali veoma je problematičan onaj najvažniji deo a to je PATRIOTSKI karakter istih!

 11. Barakuda says:

  Bravo Siniša, taj bi trebao da spakuje koferče i napusti funkciju, ali svaki interes je kod nas jači od dostojanstva !

 12. ljubisav says:

  hehehehe!Citajuci gore napisane komentare kao i sam tekst doticnog gosp.Kovacevica,ostadoh bez komentara.ima li ko ovde uopste da rezonuje stvari kako treba? izgleda mi ,nema,zalosno!!!

 13. Aleksandar says:

  Šta je sa osnivanjem Fronta, Siniša? Zašto ste odustali? Ovakvu kritiku Kostićeve izjave mogao je da napiše bilo ko od nas, ali Vi znate da se od Vas očekuje više

 14. Pitagora says:

  Stvarno, zašto nije osnovan SNF, gospodine Kovačeviću? Ako ste to već nagovestili, prikupili neke ljude koji mi se veoma dopadaju, najpre oklevali, a onda odustali, trebalo je bar da nagovestite (ako ne i da eksplicitno kažete) zašto ste odustali. Da li je u pitanju neki pritisak? Pretnja? Ucena? Sve zajedno? Ćutanjem se otvara širok prostor nagađanjima razne vrste. A vreme prolazi, tapkamo u mestu. Nemojte ono, naše, lalinsko: stara frajla najpre zvala, pa kapiju zaključala.A što se tiče Kostića, veliko je pitanje da li je uopšte vredan komentara, pogotovu Vašeg, dragocenog, uvek ubojitog. Jedini značaj, da ne kažem i težinu njegovoj izjavi daje to, što je predsednik SANU. Možda je on u nauci lav, ali u politici se pokazao miš. znanja ima, mudrosti nema - gotova priča. Ali, Vi, Siniša treba da se oglasite...

 15. Svakojaki says:

  Nikako ne razumem svu našu dragu braću koja vole naše Kosovo. Tolike odbrane, tolike reči pune patnje, ali nikako da dođu da žive ovde, kod nas. Makar vikendicu da dignu. Da su svi koji su blagoglagoljali o njemu, samo par godina života provodili ovde, ne bi sad bilo tuđe! Stoga, ili dođite dole da ga zajedno branimo, ili ne pozicioniraj te se preko njega, nego nađite drugu temu. A vi drugi, razmislite ko je id ove dvojice gori: čovek koji se odriče Kosova, ili ovaj što bi dole sišao samo za debeli honorar?

 16. mija says:

  @Svakojaki Kako misliš da mi dodjemo da živimo tamo, kad NATO i šiptari ni proteranima ne dozvoljavaju da se vrate, kad ni vi nemate posla ni uslove za elementarno preživljavanje? Zar vas ne bismo svojim dolaskom još više ugrozili? Ne razumem tvoju kritiku upćenu Kovačeviću. Da li to znači da svi treba da ćutimo, da bi vam to više koristilo? Ja sam spreman da zaćutim za sva vremena o KiM ako će to popraviti vaš položaj makar za milimetar, ako će to promeniti bilo šta u vašu korist. Razmišljao sam o tome da se mi gradjani, civili, sami oranizujemo, jer od ove vlasti ne može se očekivati ništa dobro, i krenemo masovno (npr. nas milion) prema KiM. Nešto kao turistička tura, obilaženje grobova predaka ili tako nešto, ali sa političkom porukom. Da li bi to nešto značilo? Ili bi vam samo otežalo? Mi ne znamo rešenje, kao što ga ne znate ni vi. Ali za vašu situaciju nismo odgovorni mi ovde, kao što niste ni vi, pa nije red da nama bilo šta prebacujete, pogotovu kad pokušavamo da vam pomognemo, makar naši napori i nemali naročitih izgleda na uspeh. Mislim da svi moramo pokušavati, valjda ćemo jednom, makar i slučajno, ubosti pravo rešenje za Kosovo i Metohiju. Učimo kao što pacov u lavirintu uči po sistemu pokušaj-pogreška, ali na kraju uvek nadje izlaz ako ga ima.

 17. Aleksandar says:

  A Siniša ćuti...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *