Sinod Katoličke crkve odbio predlog pape o gejevima

Sinod Katoličke crkve odbio predlog pape o gejevima

19 oktobra 2014

Vatican 545454Papa Franja je pretrpeo poraz za predlog o širem prihvatanju gej populacije, i nije dobio dvotrećinsku većinu u Sinodu Katoličke crkve.

Nacrt izveštaja koji je podneo pozvao je na veću otvorenost prema homoseksualcima i razvedenim katolicima koji su se ponovo venčali.

Ali ovi stavovi nisu odobreni i skinuti su iz konačnog teksta. Kako se čini, tako nešto i dalje nailazi na otpor konzervativaca.

Kako javlja BBC, svi ostali delovi nacrta izveštaja su prihvaćeni.

Papa je sveštenicima tradicionalistima uputio glasnu molbu da se ne zatvaraju u okvire zakona, ali konzervativni kardinali i biskupi na kraju ipak nisu izglasali novi dokument. Ukupno je 200 visokih sveštenika prisustvovalo sinodu u Vatikanu. Neki od njih pozdravljaju samu raspravu o, do sada, prećutkivanim temama.

Biskupi su odlučili da umesto, kao što je to navedeno u nacrtu izveštaja, gejeve smatraju pojedincima koji imaju darove koje mogu da ponude crkvi, pre homoseksualnost označe kao jedan od problema katoličkih porodica sa kojima moraju da se suočavaju.

U revidiranom paragrafu se kaže da „ljudi sa homoseksualnim tendencijama moraju da budu pozdravljeni sa poštovanjem i nežnošću“, ali se ponavlja da crkva uči da je brak samo zajednica između muškarca i žene.

Ni preostala dva paragrafa o takođe „škakljivim“ temama – da li razvedeni katolici koji su sklopili novi građanski brak mogu da prime pričest – nisu prošla.

Ishod glasanja je pokazao duboku podeljenost crkve po nekim od najkontroverznijih pitanja sa kojima se suočavaju katoličke porodice, ocenjuje agencija AP.

Iz revidiranog paragrafa o homoseksualcima u nacrtu izveštaja izbačen je deo o prihvatanju seksualne orijentacije gejeva, kao i da homoseksualne zajednice mogu da pruže „dragocenu podršku“ partnerima.

Papa Franja je insistirao zbog transparentnosti da ceo dokument, uključujući i paragrafe koji nisu usvojeni, bude objavljen, zajedno sa rezultatima glasanja.

Taj dokument će služiti kao osnova za buduće debate do sledećeg sastanka biskupa narednog oktobra.

Katolički sinod je u ponedeljak objavio nacrt izveštaja dvonedeljnog sinoda od 5. do 19. oktobra u kojem je iskazana otvorenost bez presedana prema homoseksualcima i nevenčanim katoličkim parovima.

Taj nacrt je pisao monsinjor Bruno Forte kojeg je imenovao papa Franja. Forte je teolog poznat po tome što zastupa pastoralnu službu za ljude koji su u „neregularnim“ zajednicama.

Konzervativci su oštro kritikovali taj nacrt i predložili opsežnu reviziju za ponovno potvrđivanje crkvene doktrine, prema kojoj biti gej predstavlja „suštinski poremećaj“, ali da gejevi sami po sebi treba da budu poštovani, kao i da je brak jedino zajednica između muškarca i žene.

Po završetku glasanja, papa Franja je prišao grupi novinara koji su čekali ispred sale u kojoj se održavao sinod i zahvalio im što su pratili zasedanje.

Konzervativni biskupi oštro su kritikovali novinare jer su izveštavali o dramatičnoj promeni u tonu konačnog izveštaja sa sinoda, iako su medijski izveštaji doslovno prenosili sadržaj tog dokumenta, navodi agencija AP.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *