ШИПТАРА ЈЕ СВЕ МАЊЕ! Ово је статистика са КОСМЕТА

ŠIPTARA JE SVE MANJE! Ovo je statistika sa KOSMETA

31 januara 2021

U školama na Kosovu i Metohiji je za poslednjih godinu dana registrovano 10.000 učenika manje, što je posledica odlaska građana u inostranstvo, ali i pada nataliteta, prenosi Reporteri.

Trend smanjenja broja učenika u školama u južnoj srpskoj pokrajini prisutan je godinama, pa je tako od 2016. godine do danas broj učenika u školama manji za više od 34.000.Ove godine je 10.270 učenika manje na preduniverzitetskom nivou na Kosovu nego u školskoj 2019/2020. godini.

Prema izveštaju tzv. Ministarstva prosvete i nauke, pre godinu dana bilo je 345.000 učenika, dok je ove godine 335.000. Kada se ti podaci uporede sa školskom 2018/2019, ispostavilo se da u poslednje dve godine Kosovo i Metohija imaju 21.000 učenika manje, prenosi Kosovo onlajn.

U srednjoj školi „28. novembra“ u Prištini, od septembra do decembra, 42 učenika je napustilo školu.

Direktor ove škole Fakete Duraku izrazila je zabrinutost zbog tog problema, navodeći da je većina tih učenika emigrirala u inostranstvo.

– Mi smo kao škola veoma zabrinuti jer imamo veliki pad broja učenika u poslednje tri godine školske godine. Realno, u ovoj školskoj godini, samo od septembra do decembra, imamo 42 učenika koji su napustili školu, što je veliki problem, dok ih je u ostalim godinama i više – rekla je ona.

Za stručnjaka za obrazovna pitanja Arđenda Osmanija alarmantne su najnovije statistike tzv. Ministarstva obrazovanja i nauke o smanjenju broja učenika. Rekao je da su među glavnim uzrocima masovno iseljavanje poslednjih godina, ali i pad nataliteta.

– Institucije su nažalost glavni promoteri emigracije stanovništva na Kosovu. To se dešava zbog lošeg upravljanja javnim novcem, zloupotrebe sredstava i gubitka nade u pružanje usluga koje ne odgovaraju stvarnosti, nepotizma i drugih problema. Institucije moraju zaustaviti ove pojave kako ne bi podstakle dalje iseljavanje – dodao je Osmani.

Prema statistici tzv. Ministarstva prosvete, od školske 2016/2017 do danas ima više 34.000 učenika manje.

Najveće smanjenje broja učenika je uočeno u nižim i višim srednjim školama.

U nižim srednjim školama u školskoj 2018/2019 godini bilo je 234.590 učenika, dok je ove godine 229.704.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Ova škola o kojoj je reč, videli smo da se ona zove „28. novembar“. To je dan republike Albanije. Pre nego što je Amerika okupirala Kosmet, ova škola se zvala „19. novembar“. To je bio dan kada je Priština oslobođena od okupatora (II svetski rat).

  • Gagi says:

   Zar po Ustavu KiM nije sastavni deo nase drzave. To je i po rezoluciji 1244, kako oni mogu samoinicijativno da rade sta hoce. Kako takodje mogu da uspostavljaju diplomatske odnose bez nas. Tek sada mi nista nije jasno, imas podstanara koji ti je zaplenio strujomer, bije tvoju dece kada prolaze pored "njegovog" stana, stalno pravi zurke i haos a na te proslave dovodi neke sumnjive mafijase i opasne tipove. Sada preti da ce spojiti jos neke delove zgrade i sve to otcepiti od postojece kuce. Ocigledno je da nema zakonskog i normalnog resenja, sta bi se desilo kada bi slucajno planuo neki pozar i taj stanarev prostor izgoreo i on u njemu. Jeste da bi bila steta po zgradu i sve bi se to moralo obnavljati da se ponovo dovede u red.

 2. Portopranco says:

  Ja sam nedavno bio u Zadru,Šibeniku i Splitu.Do 1991.u Šibeniku i Zadru 33% stanovnika su bili Srbi.Danas su u tim gradovima 20% stanovnika Šiptari.Praktično ispada da su ustaše etnički očistile Srbe iz Dalmacije,a na kičmu sami sebi nasadili šiptariju.

 3. petrovgrad says:

  Malo su pobrkani lončići oko statistike. Po statistici učenici su od 1 razreda osnovne škole do 4 razreda srednje škole. U ovaj podatak sigurno spadaju učenici koji nastavu pohadjaju na Srpskom, a to su pre svega Srbi, muslimani, goranci. Tako da je Šiptaraskih djaka još manje. Što manje Šiptara na KiM, to manje problema za Srbe. Šiptara na KiM nema ni pola miliona, a sa pravom glasa upisano 1.8 miliona. Tako da su njihovi podaci pouzdani kao vrbov klin. Sami sebe demantuju. Baš su ubedljivi sa argumentima.

 4. Gagi says:

  Srba je kao sve vise, ceo narod zgurali u stanove od 50kvm a komunalije samo dizu li dizu. Nema vise besplatnog zivota i luksuza da se stvaraju Srpska deca. Nema vise dedinog izvora i jabuka koje uberes u prolazu, u market po plasticnu vodu i otrovnu jabuku. Nekada su Srbi bili domacini i sve sami proizvodili za svoj zivot-sem struje, tada se malo vise radilo za sebe a zivot je bio daleko jeftiniji. Prevarise i dovukose narod sa svojih imanja i livada,zgurase ih u neke betonske golubarnike gde nema sunca ni vazduha ali ima pokvarenog lifta. Grejanje naroda je skupo ako je to uopste grejanje, nema dedine bukve koja romanticno pucketa i greje telo i dusu. Nekada su bile organske trave za razne boljke, sada trk u apoteku. Tako nasamaren i reketiran narod nije u stanju da stvara veliku porodicu u ovim golubarnicima. Nekada su cak svom zenskom detetu roditelji davali miraz za zivot, moglo se i imalo. Nekada je narod bio pametniji i ostroumniji, prirodniji, danas je lenj i gluplji. Narocito ce ih zaglupeti ova nova"tudja pamet" cika gejtsa, verovatno ce se u buducim vremenima konsultovati sa pretrazivacima kako se prave deca. Evo, vec imamo javnu promociju navodadzija, bice uskoro i kurseva za obuku vodjenja ljubavi. SVE sto je bilo prirodno postace strano i nepoznato, vec imamo ljude zombije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *