ШИПТАРЕ ПРЕКО АЛБАНАЦА спремају нож у леђа СРБИЈИ

ŠIPTARE PREKO ALBANACA spremaju nož u leđa SRBIJI

14 novembra 2020

Kosovski Albanci preko Tirane pokušavaju da zabiju nož u leđa Srbiji inicijativom pokreta Samoopredeljenje da albanski parlament usvoji deklaraciju kojom se osuđuje „srpski genocid na Kosovu“.

Inicijativa, koju je pokrenuo predstavnik pokreta Samoopredeljenje u Albaniji Eljvis Hodža, odgovor je na suđenja liderima OVK u Hagu, jer se sada otvara i pitanje mesta i uloge Albanije u ratu iz 1999. godine, smatra predsednik Matice Albanaca u Srbiji i pripadnik JNA u penziji Demo Beriša.



Pored toga što inicijativu Samoopredeljenja povezuje sa podizanjem optužnica protiv vrhuške OVK, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Duško Čelić, primećuje i nervoznu reakciju Prištine i Tirane na izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića kada je uporedio kosovskometohijsko pitanje sa krizom u Nagorno Karabahu.

Kosovski Albanci pokušavaju preko „sestrinske države“ što ne mogu sami

„Druga stvar koja mi je kao pravniku jako interesantna, to je da je Samoopredeljenje tu inicijativu pokrenulo u parlamentu Albanije, a ne u parlamentu Kosova i Metohije. To bih mogao da pročitam na način da su svesni da samoproglašena država Albanaca na KiM nema međunarodnopravni subjektivitet, zbog čega se pokušava preko „sestrinske“ države Albanije da se vidi međunarodni aspekt te inicijative“, smatra Čelić.

Iako je činjenična osnova inicijative nepostojeća, ukoliko bude prihvaćena i u albanskom parlamentu bude izglasan neki dokument, moguće da će se sa njim izaći pred međunarodne forume, kao što je Savet Evrope, dodaje on.

Ukoliko bi deklaracija o genocidu bila usvojena u albanskom parlamentu, a kasnije eventualno i u evropskom, slika o Specijalizovanom sudu u Hagu bila bi, prema rečima Demo Beriše, značajno promenjena, a optužene vođe OVK bili bi abolirani.

Cilj je optužiti Srbiju i abolirati Albaniju

U optužnici protiv trojice čelnika OVK pominju se i tri logora u okolini Kukeša u Albaniji, a opšte je poznato da su prve brigade OVK ušle u Srbiju sa prostora Albanije, gde su se nalazili i centri za obuku terorista. Uz to, aktivni oficiri albanske armije komandovali su snagama OVK, napominje naš sagovornik.

„Oni sada idu na varijantu da je taj sud trebalo da bude nadležan i za ona lica iz Srbije koja nisu odgovarala za krivična dela za vreme rata na Kosovu i Metohiji. I zato su pokrenuli tu inicijativu, koja je podržana i od određenih struktura na Kosovu“, objašnjava Beriša.

Beriša podseća da je celokupno srpsko vojno, političko i policijsko rukovodstvo suđeno i osuđeno pred Haškim tribunalom zbog rata na Kosovu i Metohiji.

Sada će albanske političke elite pokušati da obrnu priču tako da tvrde da je za zločine na Kosovu i Metohiji odgovorna Srbija, a ne vrhuška OVK i određenih političkih struktura iz Albanije, kaže Beriša.

Udarac na „mini Šengen“

S obzirom da su granice između Srbije i Albanije otvorene od 10. novembra u okviru „malog Šengena“ i da srpsko-albanski odnosi nikada do sada nisu bili bolji, usvajanje jedne ovakve deklaracije dovelo bi, kaže Beriša, do zahlađenja odnosa.

„Međutim, ne verujem da će doći do usvajanja takve rezolucije. Uzimajući u obzir insistiranje EU i Amerike da je neophodno da se podigne nivo međusobne saradnje i s obzirom da su i Srbija i Albanija kandidati za članstvo u EU, sumnjam da će doći do toga“, smatra Beriša.



S obzirom da osim nekadašnje ministarke odbrane i aktuelne predsednice Odbora za spoljne poslove albanskog parlamenta Mimi Kordelji, niko od ključnih političkih igrača u Albaniji nije podržao inicijativu, Čelić veruje da ona neće uspeti.

Što se tiče srpsko-albanskih odnosa, naš sagovornik napominje da se Albanija i inače ponašala kao dozirani patron kosovskometohijskih Albanaca.

„Ovo ne procenjujem kao neko značajnije iskakanje iz takve strategije Tirane. Koliko vidimo, taktika Albanije bila je toplo-hladno. Sećamo se neprimerenih izjava Edija Rame i drugih albanskih zvaničnika, koje su na međunarodnim konferencijama i forumima zamenjene „pomiriteljskom“ retorikom. Tako da takva taktika Tirane ni u ovom slučaju ne predstavlja iznenađenje“, smatra Čelić.

Prema rečima Mimi Kordelji, slična inicijativa postojala još 1998, međutim ona je propala zbog, kako je rekla, loše koordinacije kosovske i albanske politike.

(Sputnjik)

KOMENTARI



3 komentara

  1. milorad3 says:

    ma nema šta oni neće uraditi protiv nas , ne treba se uzbudjivati uopšte nego im prosuti creva kad dodje momenat za to temeljno i efikasno se spremiti i odrati ih BRZMO BRZINOM.Ko samuraj kad jednimn potezom rokne dvoje, iz ramena bre da se ne vidi udarac malte ne:) Otprilika je to jedini način delovanja sa njima i ustašama, sve ostalo je besmisleno, oni su nam objavili rat do istrebljenja i ako budu u mogućnosti oni će to i pokušati da urade, zato, bolje oni nego mi:)i ne štedeti ih kaa zaglave , ispred naših cevi, dosta smo mi praštali , nema kome tu da se oprosti više bilo šta.

  2. Kosovac says:

    Pitamo se, ko je odobrio da se granice između Srbije i Albanije otvore od 10. novembra? Pa, odobrio je Centralni Komitet Evropske Unije i Aleksandar Vučić, šta tu ima da se pitaju oni mulci iz Srpske Skupštine. ………………..Edi Rama se sada smejulji svim Srbima, niko ne sme da konstatuje i kaže da su granice otvorene sa Kosovom, sa kim se jedino Srbija graniči sa Albanijom. Niko od Srba ne sme da kaže i da se buni, zato što bi onda porekao ono „Kosovo je Srbija“. Da kaže da „mali Šengen“ znači samo da je Kosovo spojeno sa Albanijom. Ustvari, ulaženje jednih i drugih samo sa ličnom kartom je ozvaničeno, legalizovano faktičko stanje na terenu. ……………Nije jasno zašto se tu kalemi Makedonija, kada je mini Šengen sa Makedonijom Srbija napravila još pre zvanične pojave termina „Šengen“. Šta ima da se Srbija prčka u ugovor koji Makedonija potpisuje sa Albanijom, sem ako to nije naredio premudri CK Evropske Unije. Pa da, u ovom trojnom ugovoru, Makedonija je iskecana isto kao Srbija, možda još gore, zato što će sada i njeni carinici i milicija da pregledaju Šipama samo lične karte, i da budu profesionalno ljubazni. Dakle, Velika Albanija je omekšala svoje granice sa srpskim i sa makedonskim delom. Preostaje da ozvaniči i granice sa Crnom Gorom, u koje granice Srbija niti ima interes, a ni pravo da se meša ili potpisuje neki ugovor kao onaj glupi trojni onomad. …………..I sad je neko kao primetio da Šiptari preko Albanaca pripremaju nož u leđa Srbiji. Šta ima da pripremaju, nož je zabijen, zove se „mini Šengen“. Nož je pridržavao Aleksandar Vučić, Pomagao Edi Rama, a gurao Centralni Komitet Evropske Unije. Uostalom, nema potrebe da se neko buni ili žali, CKEU ima suvereno pravo da svoje regione uređuje poštujući sva pravila koja proističu iz pravnih tekovina Evropske Unije. ……………Kao Vučić će da se naljuti ako Albanija tuži Srbiju i traži odštetu. Da, Vučić će da se ljuti, ali kukavica ne sme ništa da preduzme u vezi te svoje ljutnje. Šta da preduzme, da poništi mali Šengen? Aleksandar Vučić će hrabro da se pogađa sa Šiptarima, pa će onda na kraju da pošalje Ivicu Dačića da nam saopšti u stilu Miroljuba Labusa: „Uspeli smo da odštetni zahtev Albanaca skrešemo na polovinu“. ……………Plači, voljena zemljo.

  3. petrovgrad says:

    Mini Šengen nije što i konsenzus ili po političkom ključu ko što je bilo za vreme SFRJ, kada su nam u četiri mandati predsednici bili Šiptari(Failj Odža, Sinan Hasani, Riza Sapundžiju i Sejdo Bajramović)Koliko stanovnika ima Albanija a koliko Srbija. Ja mini šengen vidim kao sistem spojenih sudova. Imate balon od 10 litara i balon od 1 litar i onda ih spojite.Ko će koga da potisne. Odnos snaga Albanije i Srbije, srazmeran je odnosu snaga Srbije i Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *