ШИПТАРИ ЧЕКАЈУ ДА КЛИНТОНОВИ ОПЕТ ДОЂУ НА ВЛАСТ!

ŠIPTARI ČEKAJU DA KLINTONOVI OPET DOĐU NA VLAST!

6 juna 2020

Političko pregrupisavanje kosovskih Albanca je pre svega kupovina vremena kako bi istekao rok trajanja sadašnjoj američkoj administraciji. Priština očekuje da oni stari u SAD opet postanu novi.

Ovo je za Sputnjik izjavio bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović povodom političkih turbulencija koje već dugo potresaju Prištinu.„Ne verujem u te njihove svađe, to je podela uloga da bi dobili vreme. Pregovora nema već gotovo dve godine, a da bi oni ponovo počeli, prištinski političari morali bi konačno nešto i da ustupe Srbima“, rekao je naš sagovornik.

Priština se nada promenama u Americi

Ma koliko se kosovski predsednik Hašim Tači protivio nastavku dijaloga pod dirigentskom palicom Miroslava Lajčaka, Jovanović smatra da je posrednik EU, iako dolazi iz Slovačke koja nije priznala kosovsku nezavisnost, ipak pod američkim uticajem.

„Amerika i EU imaju svoju igru. Brisel želi da se istrgne iz potpune američke vlasti sa željom da i EU postane globalna sila ali Amerika ne želi da ispusti prednost koju je stekla završetkom Drugog svetskog rata kada je celu zapadnu Evropu stavila pod svoje. To znači da EU može da bude samo američki mlađi partner, da je sluša i da prati njenu politiku i ostvarenje interesa u svetu“, kaže Jovanović.

Amerika, sa druge strane, želi da na primeru Kosova pokaže Evropi da nije sposobna da uređuje odnose u svom dvorištu kao što je to pokazivala tokom razbijanja Jugoslavije i krize u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Rezolucija 1244 nije spomenik ali ne može da iscuri

Zbog sukoba oko nadležnosti nad pregovorima o Kosmetu ponovo je aktivirano pitanje primene Rezolucije 1244 i njene eventualne promene.

Jovanović tvrdi da ona nije spomenik, da nije večita.

„Određena je za posebnu situaciju ali ne može da nestane, ne može da iscuri sve dok se problem ne reši na zadovoljavajući način za sve. Potom bi to rešenje moralo da prođe kroz proceduru u Savetu bezbednosti“, rekao je Jovanović.

On podseća da su u SB UN pet velikih sila, a jedna od tih velikih sila koja je zainteresovana za Balkan — Rusija, za sada se ne uključuje u postojeći tok razgovora. Mi smo se, kaže bivši šef diplomatije, oslonili na pravo veta te sile ali Rusija neprekidno ponavlja da podržava Srbiju i da će podržati svaki dogovor koji napravi ali koji je u skladu sa međunarodnim pravom i u okviru Rezolucije 1244.

Slabost pozicije Srbije

Slabost pozicije Srbije, naglašava Jovanović, od početka od 2008. pa na ovamo je što smo prestali da podsećamo Zapad na tu Rezoluciju, a koji smatra da je ona poništena samim nastajanjem takozvane nezavisne države Kosovo.

„Oni mogu da smatraju šta hoće ali to nije činjenica. Propustili smo i da uslovimo te pregovore prethodnim ispunjenjem najbitnijeg uslova te Rezolucije, a to je bezuslovni povratak oko 250 hiljada proteranih lica na KiM. Podsetio bih da su Albanci koji su izbegli tokom bombardovanja bili vraćeni u roku od tri sata, a nealbansko stanovništvo se ne vraća, evo ni posle 20 godina“, rekao je naš sagovornik.

Ponuda mora da bude suštinska

Na pitanje da li bi eventualna promena Rezolucije 1244 išla na štetu Srbije ili u njenu korist Jovanović nedvosmisleno kaže da sve zavisi kakva bi ponuda bila.

„Da se figurativno izrazim — ta ponuda bi morala da bude mesnata, suštinska u okviru samog Kosmeta ili van njega. To bi morala da bude neka vrsta kompenzacije za eventualni deo ustupaka Srbije i zbog toga je to vrlo ozbiljno pitanje o kome treba ozbiljno i razgovarati i ne treba se povlačiti, niti pristajati na nešto manje dok se sami pregovarači na zapadu ne uvere da im bez nas i našeg pristanka ne vredi ni okupacija Kosova, ni pretvaranje u nezavisnu državu. Oni jednostavno ne mogu da prekorače Ist river i da ubace Kosovo u Ujedinjene nacije, a bez toga je to entitet kao što je Tajvan i neke druge nepriznate države“, zaključio je Jovanović.

(Sputnjik)

KOMENTARI23 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Dok se oni nadaju da ce se ti demoni klintovi vratiti amerika ce se raspasti, nema njima spasa, vidimo se do godine u oslobodjenom Srpskom KiM. Boze pomozi, Amin!

  • Petar says:

   Tako je Djole, ostri bricu, bice posla!

 2. Slobodanka says:

  Ko traži veće izgubi iz vreće. Klintonovi i mračna elita kojoj pripadaju neće doći na vlast, nego zbog medjusobnih sukoba vojska SAD će biti angažovana. Ali vojska SAD neće moći a ni hteti da odjednom reši sukobe. Nego vreme nemiri će potrajati. Neće se to desiti odmah ali kroz nekoliko meseci-godinu dana Tramp će biti prinudjen da povuče američku vojsku kući iz nekih delova sveta. Povući će vojsku iz onih delova sveta koji mu se čine manje značajnim, a Kosovo nema veliki značaj za SAD kao što to pretpostavljaju Šiptari. Značajno su im važniji neki drugi delovi sveta. Dakle ne samo da Šiptari neće dobiti Klintonove na vlasti u SAD nego postaje moguće je da u odnosu na sadašnje stanje izgubiće još i američku vojsku sa Kosova. Srbi slično greše zato što misle da pitanje Kosova ima puno veći značaj za Belu Kuću, nego što ga stvarno ima. Kosovo im je važno samo na primarnom nivou da se oni niotkud iz sveta ne povlače, ali odnekud će morati da se povuku. Od Kosova važnija im je Južna Koreja i s njom povezana Severna Koreja, a pogotovu očuvanje njihovih mnogobrojnih tačaka-baza na Bliskom istoku, itd.

  • Slobodanka says:

   Ispravka: Nego neko vreme ovi nemiri će potrajati. (umesto "Nego vreme nemiri će potrajati")

   • padre says:

    Ti si barem samo malo pogrešio,a ja se toliko puta zakucam, a i mnogo žurim kod slanja, da nema smisla ispravljati!

  • uddu says:

   A šta mislite da će se desiti ako se američka vojska povlači sa kosova?

   • Slobodanka says:

    U tom slučaju pretpostavljam da SAD će tražiti od evropskih članica NATO-a (V.B. Francuska, Italija, Nemačka) da drže situaciju pod kontrolom na tzv. Kosovu*. Za Šiptare odlazak američke vojske značio bi baš veliki neuspeh i još veće razočarenje. Njihova politička elita koja značajnim delom potiče iz UČK kako bi reagovala na odlazak američkih snaga? Da li bi i oni ubrzo počeli da napuštaju KIM? Teško je sa visokom preciznošću pretpostaviti reakcije, ali slutim da gledaćemo zaokret samo takav.

    • Slobodanka says:

     Samo ovi nemiri iz Amerike biće preneti i u Evropu, tako da ne vidim da pomenute četiri veće evropske države (V.Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) moći će da održavaju KFOR - NATO snage na tkzv. Kosovu.

   • Slobodanka says:

    Zbog događaja u SAD sada i Izrael počinje da se boji za sebe, a koliko je Izrael kao država jači od tkzv. Kosova? Evo šta pišu: ČAK i u zemljama koje su više nego lojalne Sjedinjenim Državama – poput Izraela i Poljske – javno se strahuje da pandemija i pobuna koja više nije samo crnačka skidaju Ameriku sa svetskog pijedestala. Jerusalem Post je upravo objavio da SAD brzo gube snagu i ulaze u unutrašnji raspad, što koriste Rusija, Kina, Iran i Turska – zemlje koje su čekale trenutak kada će svet ponovo postati multipolaran. Isti list navodi da američki saveznici strahuju da će SAD iz svega izaći sa oslabljenim pozicijama i u svetu, te da će morati da smanjuju svoje vojno prisustvo u svetu (!). Vodeći poljski list Rzeczpospolita ocenio je da „pred našim očima nestaje slika o Sjedinjenim Državama kao središtu zapadne civilizacije“. The New York Times smatra da svet više ne veruje u ekskluzivnost Sjedinjenih Država.

   • Slobodanka says:

    Znala sam i očekivala sam da jeste moguće da SAD pukne, ali uvek sam to videla kao pucanje njihovog ogromnog finansijskog balona ili na drugom mestu kao pucanje supervulkana Jelouston. Nisam očekivala ovo što se upravo dešava da će najpre popucati po šavu unutrašnjeg američkog mira te da će ući u unutrašnje sukobe tj. u građanski rat. Uđu li sada u građanske sukobe tek će im popadati ekonomija, a ona je i pre toga značajno oslabljena (najpre primetno je slabila krajem prošle godine pre objavljivanja tkzv. pandemije korone, i dodatno je oslabila još više tokom ove godine zbog ekonomskih posledica tkzv. pandemije). Zapravo SAD iznutra značajno razjeda nejedinstvo šta SAD treba da radi na spoljnom planu. To unutrašnje veliko nejedinstvo sve je izraženije otkad imaju Kinu za najozbiljnijeg ekonomskog rivala i Rusiju za najozbiljnijeg vojnog rivala. Stigli su dotle u svom unutrašnjem neslaganju da sami cepaju zemlju. Verovali su za sebe da su najizuzetnija svetska nacija i time i vodeća imperija da su veći i od starog Rimskog carstva (Zapadnog rimskog carstva). A od same pomisli da tu izuzetnost mogu da izgube raspadaju se sami po sebi. Sad mi deluje kao veoma neinteligentno i nezrelo razmetanje to njihovo poređenje sa Starim Rimskim carstvom.

    • uddu says:

     Ne verujem da će Amerika baš toliko da oslabi.Ovi protesti su sitni i sve ih je manje.Ko zna kako bi administracija reagovala da je situacija mnogo opasnija po njih.Neće superbogata elita belaca da dozvole da se uništi sve ono što su njihovi pradedovi u zadnjih 400 godina stvorili.Svi koji im se nađu na putu,uništiće ih ili ih staviti u rezervate kao indijance što su nekada.Rimsko carstvo nije nestalo u jednom trenutku već je propadalo stotinama godina,postajalo je sve menje.Tako ni Amerika neće oslabiti samo zbog crnaca,indijanaca,portorikanaca...Na kraju krajeva,ako ništa drugo,onda će im i oni podeliti malkice dolara(kao što je ovaj naš nama podelio) i svi će oni biti srećni i zadovoljni baš kao što su i većina penzionera kod nas.

     • Slobodanka says:

      Nije reč o tome da je Amerika slaba. Stvar je u tome da Amerika je jaka ludača. Ludača je zbog velike i opasne unutrašnje podele. Gde će ih to odvesti? U poledjini protesta i pljački u SAD je podla borba za preotimanje vlasti, to znači ovi neredi će sigurno trajati do kraja godine. I posle izbora praviće nerede, tako su se ponašali i početkom 2017 kad je Tramp zvanično preuzeo vlast, a početkom 2021 biće još ludji. Tramp da bi sačuvao Ameriku moraće da vraća kući deo američke vojsku iz sveta.

      • uddu says:

       Coronavirus je nezavršena priča.Sve ekonomije sveta su oslabile,barem ekonomije onih država koje su se uključile u ovaj"folklor" sa nazivom Covid ili kako još.Istina je da ima unutarnjih podela ali to je malo i nema neki uticaj na spoljnu politiku Amerike.Oni sve njihove vojnike širom sveta plaćaju pa bili oni u Japanu,Iraku,Kosovu...verujem da im je svejedno gde su,ne vidim razlog da ih vraćaju,šta će onda biti sa tim bazama i sa interesima Amerike u svetu.A što se tiče pljačkanja i nereda,to rade oni koji bi za bilo koju drugu situaciju to isto radili,da li je to rasizam ,veći porezi,ekološki protesti....Prosečan amerikanac sedi mirno u svojoj kući i gleda na televizoru šta rade oni koje i mi vidimo na našim televizorima.

       • Slobodanka says:

        To sa širenjem kovida na raznim mestima po svetu, preteranom medijskom propagandom, proglašavanjem takozvane pandemije, ovim protestima i pljačkama širom Amerike, e svim tim upravlja duboka država SAD koja želi da Tramp izgubi na izborima. Njihov motiv je jak, ludo jak: Sad ili nikad. Znači sve većeg cirkusa će biti do izbora u SAD, a i posle njih. Valjda neće predsednikova supruga Melanija da pravi red i mir po američkim ulicama?

     • Miraš says:

      Hilari Klinton, Bajdena, Gejtsa, Soroša, i mnoge druge njima slične ti ubrajaš u savesne ljude?

 3. persida says:

  Vucko bi isto voleo da se vrate Hitleri i muz joj, tako bi lakse dovrsio prodaju zemlje.

 4. Gagi says:

  Dali chipetari grdne pare, digli spomenike a posao nisu zavrsili, mangupi ih prevarili. Jos nisu culi da je ova njihova ekipa postala dementna, sve su pozaboravljali, danas se tesko prisecaju datih obecanja u proslosti.

 5. uddu says:

  Trampe,care,nemoj zaboraviti da utičeš na oslobađanje našeg republikanca!

  • persida says:

   Mislis na onog djindjicevca Sandulovica? Za njega samo kreten moze da glasa.

   • uddu says:

    Sve što si čula o njemu verovatno si čula od kontrolisanih medija,oni baš žele da ti čuješ tu vest o njemu baš onako kako oni žele,e zato je on Djindjićevac,Djilasovac.....

    • persida says:

     Ne, nego sam cula licno od Sandulovica u kojoj je Maricu potanko pricao svoj zivot. Marica ne podnosim organski, ali je uspeo da Sandulovica raskrinka do kraja. Zapravo, Sandulovic je to sam uradio, niko ga nije terao. Mozes videti emisiju na jutjubu.

     • uddu says:

      pogledacu,mada nije toliko bitan Sandulovic koliko je bitna strana na kojoj jeste.Nije ga srpski Manitu dzabe uhapsio.Mirise mu na neku opasnost od njega a,i na kraju krajeva,neprijatelji nasih neprijatelja su nasi prijatelji,zar ne!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *