ШИПТАРИ ЧЕКАЈУ ДА КЛИНТОНОВИ ОПЕТ ДОЂУ НА ВЛАСТ!

ШИПТАРИ ЧЕКАЈУ ДА КЛИНТОНОВИ ОПЕТ ДОЂУ НА ВЛАСТ!

6 јуна 2020

Политичко прегруписавање косовских Албанца је пре свега куповина времена како би истекао рок трајања садашњој америчкој администрацији. Приштина очекује да они стари у САД опет постану нови.

Ово је за Спутњик изјавио бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић поводом политичких турбуленција које већ дуго потресају Приштину.„Не верујем у те њихове свађе, то је подела улога да би добили време. Преговора нема већ готово две године, а да би они поново почели, приштински политичари морали би коначно нешто и да уступе Србима“, рекао је наш саговорник.

Приштина се нада променама у Америци

Ма колико се косовски председник Хашим Тачи противио наставку дијалога под диригентском палицом Мирослава Лајчака, Јовановић сматра да је посредник ЕУ, иако долази из Словачке која није признала косовску независност, ипак под америчким утицајем.

„Америка и ЕУ имају своју игру. Брисел жели да се истргне из потпуне америчке власти са жељом да и ЕУ постане глобална сила али Америка не жели да испусти предност коју је стекла завршетком Другог светског рата када је целу западну Европу ставила под своје. То значи да ЕУ може да буде само амерички млађи партнер, да је слуша и да прати њену политику и остварење интереса у свету“, каже Јовановић.

Америка, са друге стране, жели да на примеру Косова покаже Европи да није способна да уређује односе у свом дворишту као што је то показивала током разбијања Југославије и кризе у Хрватској и Босни и Херцеговини.

Резолуција 1244 није споменик али не може да исцури

Због сукоба око надлежности над преговорима о Космету поново је активирано питање примене Резолуције 1244 и њене евентуалне промене.

Јовановић тврди да она није споменик, да није вечита.

„Одређена је за посебну ситуацију али не може да нестане, не може да исцури све док се проблем не реши на задовољавајући начин за све. Потом би то решење морало да прође кроз процедуру у Савету безбедности“, рекао је Јовановић.

Он подсећа да су у СБ УН пет великих сила, а једна од тих великих сила која је заинтересована за Балкан — Русија, за сада се не укључује у постојећи ток разговора. Ми смо се, каже бивши шеф дипломатије, ослонили на право вета те силе али Русија непрекидно понавља да подржава Србију и да ће подржати сваки договор који направи али који је у складу са међународним правом и у оквиру Резолуције 1244.

Слабост позиције Србије

Слабост позиције Србије, наглашава Јовановић, од почетка од 2008. па на овамо је што смо престали да подсећамо Запад на ту Резолуцију, а који сматра да је она поништена самим настајањем такозване независне државе Косово.

„Они могу да сматрају шта хоће али то није чињеница. Пропустили смо и да условимо те преговоре претходним испуњењем најбитнијег услова те Резолуције, а то је безусловни повратак око 250 хиљада протераних лица на КиМ. Подсетио бих да су Албанци који су избегли током бомбардовања били враћени у року од три сата, а неалбанско становништво се не враћа, ево ни после 20 година“, рекао је наш саговорник.

Понуда мора да буде суштинска

На питање да ли би евентуална промена Резолуције 1244 ишла на штету Србије или у њену корист Јовановић недвосмислено каже да све зависи каква би понуда била.

„Да се фигуративно изразим — та понуда би морала да буде месната, суштинска у оквиру самог Космета или ван њега. То би морала да буде нека врста компензације за евентуални део уступака Србије и због тога је то врло озбиљно питање о коме треба озбиљно и разговарати и не треба се повлачити, нити пристајати на нешто мање док се сами преговарачи на западу не увере да им без нас и нашег пристанка не вреди ни окупација Косова, ни претварање у независну државу. Они једноставно не могу да прекораче Ист ривер и да убаце Косово у Уједињене нације, а без тога је то ентитет као што је Тајван и неке друге непризнате државе“, закључио је Јовановић.

(Спутњик)

KOMENTARI23 коментара

 1. Djoka Brica says:

  Dok se oni nadaju da ce se ti demoni klintovi vratiti amerika ce se raspasti, nema njima spasa, vidimo se do godine u oslobodjenom Srpskom KiM. Boze pomozi, Amin!

 2. Slobodanka says:

  Ko traži veće izgubi iz vreće. Klintonovi i mračna elita kojoj pripadaju neće doći na vlast, nego zbog medjusobnih sukoba vojska SAD će biti angažovana. Ali vojska SAD neće moći a ni hteti da odjednom reši sukobe. Nego vreme nemiri će potrajati. Neće se to desiti odmah ali kroz nekoliko meseci-godinu dana Tramp će biti prinudjen da povuče američku vojsku kući iz nekih delova sveta. Povući će vojsku iz onih delova sveta koji mu se čine manje značajnim, a Kosovo nema veliki značaj za SAD kao što to pretpostavljaju Šiptari. Značajno su im važniji neki drugi delovi sveta. Dakle ne samo da Šiptari neće dobiti Klintonove na vlasti u SAD nego postaje moguće je da u odnosu na sadašnje stanje izgubiće još i američku vojsku sa Kosova. Srbi slično greše zato što misle da pitanje Kosova ima puno veći značaj za Belu Kuću, nego što ga stvarno ima. Kosovo im je važno samo na primarnom nivou da se oni niotkud iz sveta ne povlače, ali odnekud će morati da se povuku. Od Kosova važnija im je Južna Koreja i s njom povezana Severna Koreja, a pogotovu očuvanje njihovih mnogobrojnih tačaka-baza na Bliskom istoku, itd.

  • Slobodanka says:

   Ispravka: Nego neko vreme ovi nemiri će potrajati. (umesto "Nego vreme nemiri će potrajati")

   • padre says:

    Ti si barem samo malo pogrešio,a ja se toliko puta zakucam, a i mnogo žurim kod slanja, da nema smisla ispravljati!

  • uddu says:

   A šta mislite da će se desiti ako se američka vojska povlači sa kosova?

   • Slobodanka says:

    U tom slučaju pretpostavljam da SAD će tražiti od evropskih članica NATO-a (V.B. Francuska, Italija, Nemačka) da drže situaciju pod kontrolom na tzv. Kosovu*. Za Šiptare odlazak američke vojske značio bi baš veliki neuspeh i još veće razočarenje. Njihova politička elita koja značajnim delom potiče iz UČK kako bi reagovala na odlazak američkih snaga? Da li bi i oni ubrzo počeli da napuštaju KIM? Teško je sa visokom preciznošću pretpostaviti reakcije, ali slutim da gledaćemo zaokret samo takav.

    • Slobodanka says:

     Samo ovi nemiri iz Amerike biće preneti i u Evropu, tako da ne vidim da pomenute četiri veće evropske države (V.Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) moći će da održavaju KFOR - NATO snage na tkzv. Kosovu.

   • Slobodanka says:

    Због догађаја у САД сада и Израел почиње да се боји за себе, а колико је Израел као држава јачи од ткзв. Косова? Ево шта пишу: ЧАК и у земљама које су више него лојалне Сједињеним Државама – попут Израела и Пољске – јавно се страхује да пандемија и побуна која више није само црначка скидају Америку са светског пиједестала. Jerusalem Post је управо објавио да САД брзо губе снагу и улазе у унутрашњи распад, што користе Русија, Кина, Иран и Турска – земље које су чекале тренутак када ће свет поново постати мултиполаран. Исти лист наводи да амерички савезници страхују да ће САД из свега изаћи са ослабљеним позицијама и у свету, те да ће морати да смањују своје војно присуство у свету (!). Водећи пољски лист Rzeczpospolita оценио је да „пред нашим очима нестаје слика о Сједињеним Државама као средишту западне цивилизације“. The New York Times сматра да свет више не верује у ексклузивност Сједињених Држава.

   • Slobodanka says:

    Знала сам и очекивала сам да јесте могуће да САД пукне, али увек сам то видела као пуцање њиховог огромног финансијског балона или на другом месту као пуцање супервулкана Јелоустон. Нисам очекивала ово што се управо дешава да ће најпре попуцати по шаву унутрашњег америчког мира те да ће ући у унутрашње сукобе тј. у грађански рат. Уђу ли сада у грађанске сукобе тек ће им попадати економија, а она је и пре тога значајно ослабљена (најпре приметно је слабила крајем прошле године пре објављивања ткзв. пандемије короне, и додатно је ослабила још више током ове године због економских последица ткзв. пандемије). Заправо САД изнутра значајно разједа нејединство шта САД треба да ради на спољном плану. То унутрашње велико нејединство све је израженије откад имају Кину за најозбиљнијег економског ривала и Русију за најозбиљнијег војног ривала. Стигли су дотле у свом унутрашњем неслагању да сами цепају земљу. Веровали су за себе да су најизузетнија светска нација и тиме и водећа империја да су већи и од старог Римског царства (Западног римског царства). А од саме помисли да ту изузетност могу да изгубе распадају се сами по себи. Сад ми делује као веома неинтелигентно и незрело разметање то њихово поређење са Старим Римским царством.

    • uddu says:

     Ne verujem da će Amerika baš toliko da oslabi.Ovi protesti su sitni i sve ih je manje.Ko zna kako bi administracija reagovala da je situacija mnogo opasnija po njih.Neće superbogata elita belaca da dozvole da se uništi sve ono što su njihovi pradedovi u zadnjih 400 godina stvorili.Svi koji im se nađu na putu,uništiće ih ili ih staviti u rezervate kao indijance što su nekada.Rimsko carstvo nije nestalo u jednom trenutku već je propadalo stotinama godina,postajalo je sve menje.Tako ni Amerika neće oslabiti samo zbog crnaca,indijanaca,portorikanaca...Na kraju krajeva,ako ništa drugo,onda će im i oni podeliti malkice dolara(kao što je ovaj naš nama podelio) i svi će oni biti srećni i zadovoljni baš kao što su i većina penzionera kod nas.

     • Slobodanka says:

      Nije reč o tome da je Amerika slaba. Stvar je u tome da Amerika je jaka ludača. Ludača je zbog velike i opasne unutrašnje podele. Gde će ih to odvesti? U poledjini protesta i pljački u SAD je podla borba za preotimanje vlasti, to znači ovi neredi će sigurno trajati do kraja godine. I posle izbora praviće nerede, tako su se ponašali i početkom 2017 kad je Tramp zvanično preuzeo vlast, a početkom 2021 biće još ludji. Tramp da bi sačuvao Ameriku moraće da vraća kući deo američke vojsku iz sveta.

      • uddu says:

       Coronavirus je nezavršena priča.Sve ekonomije sveta su oslabile,barem ekonomije onih država koje su se uključile u ovaj"folklor" sa nazivom Covid ili kako još.Istina je da ima unutarnjih podela ali to je malo i nema neki uticaj na spoljnu politiku Amerike.Oni sve njihove vojnike širom sveta plaćaju pa bili oni u Japanu,Iraku,Kosovu...verujem da im je svejedno gde su,ne vidim razlog da ih vraćaju,šta će onda biti sa tim bazama i sa interesima Amerike u svetu.A što se tiče pljačkanja i nereda,to rade oni koji bi za bilo koju drugu situaciju to isto radili,da li je to rasizam ,veći porezi,ekološki protesti....Prosečan amerikanac sedi mirno u svojoj kući i gleda na televizoru šta rade oni koje i mi vidimo na našim televizorima.

       • Slobodanka says:

        To sa širenjem kovida na raznim mestima po svetu, preteranom medijskom propagandom, proglašavanjem takozvane pandemije, ovim protestima i pljačkama širom Amerike, e svim tim upravlja duboka država SAD koja želi da Tramp izgubi na izborima. Njihov motiv je jak, ludo jak: Sad ili nikad. Znači sve većeg cirkusa će biti do izbora u SAD, a i posle njih. Valjda neće predsednikova supruga Melanija da pravi red i mir po američkim ulicama?

     • Miraš says:

      Hilari Klinton, Bajdena, Gejtsa, Soroša, i mnoge druge njima slične ti ubrajaš u savesne ljude?

 3. persida says:

  Vucko bi isto voleo da se vrate Hitleri i muz joj, tako bi lakse dovrsio prodaju zemlje.

 4. Gagi says:

  Dali chipetari grdne pare, digli spomenike a posao nisu zavrsili, mangupi ih prevarili. Jos nisu culi da je ova njihova ekipa postala dementna, sve su pozaboravljali, danas se tesko prisecaju datih obecanja u proslosti.

 5. uddu says:

  Trampe,care,nemoj zaboraviti da utičeš na oslobađanje našeg republikanca!

  • persida says:

   Mislis na onog djindjicevca Sandulovica? Za njega samo kreten moze da glasa.

   • uddu says:

    Sve što si čula o njemu verovatno si čula od kontrolisanih medija,oni baš žele da ti čuješ tu vest o njemu baš onako kako oni žele,e zato je on Djindjićevac,Djilasovac.....

    • persida says:

     Ne, nego sam cula licno od Sandulovica u kojoj je Maricu potanko pricao svoj zivot. Marica ne podnosim organski, ali je uspeo da Sandulovica raskrinka do kraja. Zapravo, Sandulovic je to sam uradio, niko ga nije terao. Mozes videti emisiju na jutjubu.

     • uddu says:

      pogledacu,mada nije toliko bitan Sandulovic koliko je bitna strana na kojoj jeste.Nije ga srpski Manitu dzabe uhapsio.Mirise mu na neku opasnost od njega a,i na kraju krajeva,neprijatelji nasih neprijatelja su nasi prijatelji,zar ne!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u