ШИПТАРИ И ХРВАТИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ О ГАРАНЦИЈИ ЗА ТАЧИЈА

ШИПТАРИ И ХРВАТИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ О ГАРАНЦИЈИ ЗА ТАЧИЈА

5 маја 2021

Приштина не може да буде гарант за пуштање на привремену слободу бивших лидера такозване ОВК који се налазе у Хагу, изјавио је портпарол Владе самопроглашеног Косова Перпарим Криезиу.

– На основу законских одредби, гаранција се не захтева ни од матичне земље ни од премијера земље из које долази оптужени и којој Специјални суд са надлежностима припада. Дакле, Косово не може служити као гарант, како се извештава – рекао је Криезиу.Председник Хрватске Зоран Милановић негирао је раније данас медијске написе да је наводно понудио гаранције Хагу како би бившем председнику самопроглашеног Косова Хашиму Тачију омогућио да се брани са слободе.

– То је немогуће, не могу дати такву гаранцију, јер то није моја надлежност – рекао је Милановић.

Он је подсетио да је током подизања оптужнице против Тачија изјавио да мисли да је „све лоше у вези с том оптужницом и да је оптужница против Тачија начин да пропадне регион“.

Специјални суд у Хагу за истрагу злочина током рата на Косову и Метохији у новембру прошле године подигао је оптужнице против Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија због почињених ратних злочина на подручју Косова и Метохије током 1998. и 1999. године.

Они се од новембра 2020. године налазе у притвору у Хагу.

Веће Апелационог суда одбацило је њихове жалбе поводом одбијања почетних захтева за њихово привремено пуштање на слободу.

(СРНА)

KOMENTARI2 коментара

    • miliorad5 says:

      jes bre, nekako ustaše sve više liče na šiptare, ko da ih ovi tajno prcaju:)tupave face,i glup pogled u prazno,ma VIŠA RASA BRE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u