ШИПТАРИ И ХРВАТИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ О ГАРАНЦИЈИ ЗА ТАЧИЈА

ŠIPTARI I HRVATI SE IZJASNILI O GARANCIJI ZA TAČIJA

5 maja 2021

Priština ne može da bude garant za puštanje na privremenu slobodu bivših lidera takozvane OVK koji se nalaze u Hagu, izjavio je portparol Vlade samoproglašenog Kosova Perparim Krieziu.

– Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahteva ni od matične zemlje ni od premijera zemlje iz koje dolazi optuženi i kojoj Specijalni sud sa nadležnostima pripada. Dakle, Kosovo ne može služiti kao garant, kako se izveštava – rekao je Krieziu.Predsednik Hrvatske Zoran Milanović negirao je ranije danas medijske napise da je navodno ponudio garancije Hagu kako bi bivšem predsedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju omogućio da se brani sa slobode.

– To je nemoguće, ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moja nadležnost – rekao je Milanović.

On je podsetio da je tokom podizanja optužnice protiv Tačija izjavio da misli da je „sve loše u vezi s tom optužnicom i da je optužnica protiv Tačija način da propadne region“.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog počinjenih ratnih zločina na području Kosova i Metohije tokom 1998. i 1999. godine.

Oni se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru u Hagu.

Veće Apelacionog suda odbacilo je njihove žalbe povodom odbijanja početnih zahteva za njihovo privremeno puštanje na slobodu.

(SRNA)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravda says:

    Braca po genetici.

    • miliorad5 says:

      jes bre, nekako ustaše sve više liče na šiptare, ko da ih ovi tajno prcaju:)tupave face,i glup pogled u prazno,ma VIŠA RASA BRE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *