Šiptari i u Makedoniji falsifikovali istoriju

Šiptari i u Makedoniji falsifikovali istoriju

22 jula 2013
skopje-zemjotresGodišnjicu potresa u Skoplju neki koriste za promenu istorije

UOČI obeležavanja 50. godišnjice katastrofalnog zemljotresa koji je 26. jula 1963. pogodio glavni grad Makedonije, Albanci iz asocijacije istoričara promovisali su „računicu“ o etničkom sastavu Skoplja, tvrdeći da je albansko stanovništvo bilo – većinsko.

Pozivanjem na dokumentaciju Državnog arhiva, u debati vođenoj u Udruženju istoričara Albanaca u Makedoniji, iznete su tvrdnje da je pre katastrofalnog potresa u Skoplju većinski živalj bio – albanski. Zamenik direktora Državnog arhiva Makedonije, Ćerim Lita, tvrdi da su Albanci u Skoplju bili većinsko stanovništvo i posle završetka Drugog svetskog rata 1945. godine.

– U Skoplju i okolini 1945. bilo je 145.260 žitelja, a u gradskoj sredini registrovano je 67.743 stanovnika. Najveći broj su bili Albanci. Prema statističkim podacima, albansko stanovništvo u ukupnom broju žitelja Skoplja 1945. iznosilo je 47 odsto – tvrdio je Lita.

Istoričar Nebi Derviši je optužio vlasti tadašnje države da su iskoristile katastrofu 1963. za iseljavanje Albanaca iz Skoplja.

– Do 1963. Skoplje je imalo najviše Albanaca u albanskim krajevima. Posle zemljotresa 26. jula, pomoć koju je gradu dao civilizovani svet posle katastrofe, slavomakedonski krugovi su iskoristili da očiste grad od Albanaca i da ga zamene slovenskim življem. Dakle, nakon zemljotresa intenziviraju se mere za menjanje strukture stanovništva, pogotovo nakon odlaska Albanaca u obećanu zemlju Anadoliju. Paralelno s tim počela je masovna migracija Makedonaca u Skoplje. O tome govore zvanični istorijski dokumenti koji se čuvaju u Državnom arhivu Makedonije – rekao je Nebi Derviši.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Makedoniji iz 2002, u regionu Skoplja registrovano je 63,6 odsto Makedonaca i 23,2 procenta Albanaca, zatim Roma 4,1 odsto, Srba 3,1, Turaka 2,1 i Bošnjaka 1,9 odsto. A zvanična statistika govori da je 1953. odnos između makedonskog i albanskog stanovništva u Makedoniji bio 6:1, a 1994. razlika je iznosila 3:1.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *