ШИПТАРИ ИМАЈУ НОВИ ПЛАН!?

ŠIPTARI IMAJU NOVI PLAN!?

10 juna 2020

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je danas platformu za dijalog sa Beogradu, istakavši da je dijalog voditi on i da u njemu „teritorijalni integritet“ neće biti tema.

„Nećemo se takmičiti, jer su moje kompetencije jasne za proces dijaloga“, rekao je Hoti, prenela je prištinska RTK.Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza „zatvorenih vrata“.

Ponovio je da je vlada uklonila sve prepreke u dogovoru s međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.

Prema pisanju prištinskog portala „Ljajmi“, Hoti je rekao da je vlada obavestila opoziciju o okvirima pod kojima će dijalog biti nastavljen, ali da se opozicija ponela nezainteresovano.

„Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati, jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati“, rekao je Hoti.

Prištinska „Gazeta ekspres“ je prenela da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje „teritorijalnog integriteta Kosova“ .

Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi „ustavnu organizaciju Kosova“.

Cilj je, kazao je Hoti, „trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja-članica EU“.

Hoti je istakao i važnost ukidanja Rezolucije 1244 SB UN o Kosovu.

Najavio je da će se Priština baviti i svim, kako kaže, otvorenim pitanjima, „nestalima i ratnom štetom“, prenosi Tanjug.

Delegaciju za pregovore, dodao je, činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran Savet eksperata. Od parlamenta će, kaže, tražiti da formira komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija.

KOMENTARI5 komentara

 1. Sever - Jug says:

  Obzirom da su već imali puno nekih propalih planova, verovatno ih imaju još toliko. Bitno je da Tači ima neke snove u vezi Bujanovca, Preševa i Medveđe. On sam kaže da su mu to snovi, što je babi milo to joj se i snilo. Nego, da li ja sada da mu malo pričam o mojim snovima?

 2. Kulak says:

  ŽALOSNA SOVA

 3. Bora says:

  Ovaj bre nezna sa maramicom da se obriše a ne da razgovara ili čak pregovara o čemu...

  • Bora says:

   Samo sanjaj da je Kosovo samostalno, a još uvek je Srbija...

 4. Bora says:

  Samo sanjaj da je Kosovo samostalno, a još uvek je Srbija... Ukidanje rezolucije 1244 mogu samo da ukinu stalne članice, vas šćipetare se ništa i ne pita, a do tada sanjajte da imate državu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *